THE ALCHEMIST COOKBOOK (2016,SAD) - 6,5/10



Alkemija je drevna vještina preobrazbe neplemenitih metala u plemenite, najčešće u zlato, a najveća težnja svakog alkemičara bio je pronalaz kamena mudraca ili eliksira života. Pojam alkemije postoji još od antike te se prakticirala ona u drevnom Egiptu, Mezopotamiji i Indiji da bi tijekom srednjeg vijeka došla i do Europe. Je li koji od alkemičara doista uspio od nečega što nije zlato dobiti zlato ili je uspio pronaći eliksir mladosti i života, nije mi poznato, no nisam pretjerano optimističan po tom pitanju, a glavni junak ove potpuno "spaljene" psihološke drame s elementima horora i fantazije, također si je zadao sličan zadatak. Sean (Ty Hickson) je mladi afroamerikanac s američkog srednjeg zapada, koji se je nastanio u kamp kućici negdje duboko u šumama Michigana. Tko je uopće on, zašto je doselio baš tamo i što zapravo tamo radi, nije nam ni jasno, ni poznato, no zato nam vrlo brzo postaje i više nego jasno da je ovaj tip potpuni luđak.

Poput Waltera Whitea iz "Breaking Bada", Sean si je u kamp kućici složio laboratorij za proizvodnju crystal metha, ali kakvog bi složio neki nadobudni srednjoškolac. Sve je tamo nabacano, razbacano, a ovaj otuđeni i bijesni tip, koji se ne skida iz majice punk-rock banda "Minor Threat", dok za pojasom nosi nož, posjeduje nekakvu knjižicu u kojoj bi se mogle nalaziti alkemijske formule. Kako vrijeme prolazi postaje sve jasnije da ovaj izolirani mladić ili boluje od shizofrenije ili neke slične mentalne bolesti, a on si je dao za misiju dozvati demona po imenu Belial, koji bi mu trebao donijeti zlato. Jedini lik koji se uz Seana pojavljuje u filmu (ukoliko izuzmemo njegovog mačka Caspera) je sitni kriminalac po imenu Cortez, tip koji je zadužen da mu donosi namirnice, no svaki puta donese on nešto krivo.

Od početka pa do kraja djeluje film koji je napisao i režirao izvjesni Joel Potrykus čudno, bizarno, a "Alkemičarska kuharica" jedan je od onih modernih horora u kojima art-house izričaj nadilazi onaj žanrovski. Ugođaj filma je i više nego nelagodan, jeziv, a kako Sean postaje sve paranoičniji i počinje sve više tonuti u ludilo, tako i cijela situacija postaje sve više divlja i nesuvislija. Iako je teško precizno dijagnosticirati što je pjesnik s ovim filmom htio reći i svatko si ovaj krajnje neobičan horor može protumačiti na svoj način, jasno je da se tu obrađuje ne samo tematika otuđenosti, već i bjesomučmnog traganja za bogatstvom i novcem. Siguran sam da ovo neće biti film po svačijem ukusu, no oni koji vole nadrealizam i neobičan filmski izričaj, mogli bi u "The Alchemist Cookbook" pronaći nešto za sebe.

Primjedbe