THE KID (2019,SAD) - 7/10



Američki glumac Vincent D'Onofrio prihvatio se režije još jednog filma o čuvenom revolveraškom dvojcu, Billy the Kidu i šerifu Patu Garrettu. Bio je Vincent ipak toliko skroman pa je sebi dodijelio tek epizodnu ulogu, dok je glavne uloge povjerio ipak poznatijim glumcima pa je Billyja utjelovio Dane DeHan (onaj tip koji izgleda kao mlađi brat od Leonarda DiCapria, a sjećamo ga se iz "Cure for Wellness" ili kao Green Goblina iz jednog od "Spidermana"), dok je Ethan Hawke utjelovio čovjeka kojeg je povijest prvenstveno upamtila kao čovjeka koji je ustrijelio možda i najpoznatijeg revolveraša Divljeg zapada, Pata Garretta. Ipak, priča ovog filma nije ispričana iz perspektive niti jednog od ove dvojice, već iz kuta dječaka koji će se slučajno naći u njihovom društvu.

Taj klinac je Rio Cutler, 14-godišnjak koji je ustrijelio svog oca nakon što je ćaća na smrt pretukao njegovu majku, zbog čega se skupa dečko sa sestrom Sarom dao u bijeg jugozapadom Amerike. Za petama im je stric Grant Cutler (još jedno poznato lice prekriveno gustom bradom, Chris Pratt iz Čuvara galaksije), koji traži osvetu jer mu je ubijen brat, a Rio i Sara sasvim sučajno će završiti u društvu Billy The Kida. I to u trenutku kad će ga šerif Garrett uhititi i zaputiti se s njim na vješala. Druženje s dvojicom romantiziranih junaka Divljeg zapada silno će utjecati na 14-godišneg klinca i stalno će se on nalaziti negdje na pola puta između igre mačke i miša između Billyja i Garretta. Na kraju će ipak, jasno, morati odlučiti čijim će putem krenuti i hoće li kao Billy biti odmetnik ili će biti častan čovjek od zakona.

Iako Rio na obojicu slavnih revolveraša gleda prilično romantizirano, čak ih pomalo i idolizira, teško se može reći za ovaj film da na romantičan način prikazuje život na Divljem zapadu. Djeluje "The Kid" posve realistično, prljavo, okrutno i nasilno, onako kako je doista i izgledao život u to opasno doba u opasnom dijelu svijeta. Iako je u suštini ovo i više nego poznata priča svima onima koji makar i paušalno poznaju Divlji zapad, uspjela se dobiti donekle drukčija perspektiva na sve ovo. Stvarnost i činjenice koje su se događale, miješaju se s izmišljenim likovima i fikcijom i na kraju se pokazao "The Kid" kao i više nego solidan vesternčić sa zanimljivom glumačkom postavom i dobrom pričom. 

Primjedbe