CELLE QUE VOUS CROYEZ (2019,FRA) - 7,5/10



Izvrsna francuska glumica Juliette Binoche nastavlja oduševljavati ne samo fantastičnim izvedbama, već i iznimno hrabrim izborom uloga, a upravo takva je i uloga 50-godišnje sveučilišne profesorice u ovoj više misterioznoj drami nego trileru koju je po romanu Camille Laurens snimio Saffy Nebou. U ovom filmu se na iznimno zanimljiv i podjednako šokantan i uvjerljiv način obrađuje tematika društvenih mreža i koliko one mogu iskriviti stvarnost te koliko se lako izgubiti između stvarnog i virtualnog života. Koliko je lako iz stvarnog života preseliti u virtualni svijet i gdje to sve može dovesti, osjetit će na svojoj koži Claire Millaud, razvedena žena u pedesetim godinama i majka dvojice sinova. Nakon što je ostavi puno mlađi dečko, ona će postati nevjerojatno usamljena i napravit će lažni profil na Facebooku na kojem će se predstaviti kao 25-godišnja djevojka po imenu Clara Antunes.

Ubrzo će se ona početi dopisivati s mladim fotografom i cimerom svog bivšeg dečka Alexom (Francois Civil), a neće trebati proći puno vremena i da se ovo dvoje ljudi upusti u vezu preko mreže. Iako se nikada nisu vidjeli u stvarnosti, a kamoli susreli, Alex će potpuno poludjeti za djevojkom za koju ni ne zna da ne postoji, a i Claire će se potpuno promijeniti. Ona će se i u stvarnom životu početi sve više ponašati kao virtualni avatar koji je stvorila, a nešto što je u početku izgledala kao obična igra ili flert, imat će pogubne posljedice. Činjenica je kako Facebook i slične društvene mreže nude iluziju vječne mladosti i koliko god one nosile dobrog, definitivno one iskrivljuju pogled na svijet. Sama pomisao da netko tko na Facebooku ima 500 ili 1000 prijatelja je najobičnija obmana jer je naprosto nemoguće u stvarnim životima imati toliko veza koje bi se doista mogle nazvati prijateljskim.

Nudi ovaj film brojna iznenađenja, no upravo Binoche svojom snažnom i više nego uvjerljivom izvedbom nosi cijelu ovu jako dobro režiranu i napisanu modernu priču koja se problematikom društvenih mreža i kako one utječu na međuljudske odnose pozabavila kao rijetko koji film do sada. Premijerno je "Celle que vous croyez" ili "Ona koju zamišljaš" prikazana na festivalu u Berlinu, a pogledati ju je mogla i publika Festivala mediteranskog fllma Split, gdje je ovaj film odnio i nagradu publike. Definitivno je ovo jedan od onih filma koji te doslovno tjeraju da se zapitaš i zamisliš o svijetu i trenutku u kojem živimo te koliko naši avatari na društvenim mrežama doista postaju nadomjesci za naše stvarne živote. 

Primjedbe