SAMURAI MARATHON (2019,JPN) - 7/10



Bernard Rose britanski je redatelj koji je karijeru započeo snimajući horore (Paperhouse, Candyman) da bi se potom prebacio na povijesne romanse kao što su "Immortal Beloved" ili "Ana Karenjina", a sada je otputovao u Japan kako bi snimio povijesnu dramu smještenu potkraj razdoblja šogunata odnosno u 1855. godinu. Već u uvodnoj sceni vidimo američku vojsku kako se iskrcava negdje u Japanu i zapovjednik mornarice kojeg je utjelovio sin Johna Hustona, Danny, pokušava uspostaviti kontakt s tradicionalno zatvorenim Japancima. Dodatni problem nastaje jer se nikako ne mogu sporazumijeti pošto vladarov prevoditelj tek nešto nabada nizozemski i čudi se kakvim ovi bijelci u plavim uniformama čudnim dijalektom pričaju. Iako se Japanci i Amerikanci nakon izmjene poklona razilaze u miru, domaćini shvaćaju da je njihovo društvo i njihov poredak u opasnosti od tehnološki puno naprednijih došljaka, a isto tako ne pada im na pamet odreći se samo tako svog tradicionalnog načina života.

Kako su svjesni da postoji opasnost invazije od stranih osvajača, zapovjednik jednog klana za svoje će podanike organizirati maraton kako bi vidio u kakvoj su formi samuraji i ostatak društva. Maraton dug pedesetak kilometara kroz šume i gore, polja i ledine najboljem i najizdržljivijem od njih trebao bi donijeti i vrijedni nagradu, no problem je nastao jer je glavni vladar u prijestolnici Edo maraton protumačio kao čin izdaje. Zbog toga je poslao svoje plaćene ubojice kako bi se obračunali s neposlušnim klanom, a stotine maratonaca upustit će se u utrku potpuno nesvjesni da ih uz užasne napore pošto trče u punoj ratnoj spremi i onim tradicijskim haljinicama, na putu čekaju mnoge opasnosti. Snimljen je ovaj film prema stvarnim događajima i to prema romanu Akihira Dobashija, a produkcijski je iza ovog filma stajala ekipa iz Takashi Miikeovih "13 ubojica" i mora se priznati da vizualno sve ovo izgleda raskošno i besprijekorno.

Definitivno ovo nije tipični samurajski film poput "13 samuraja" ili onakvih kakve smo naučili kod Akire Kurosawe, no nema brige, ne nedostaje ovdje mačevanja, nasilja i akcije (doduše ne koliko u "13 samuraja"). Djelovala mi je ova povijesna samurajska drama čak pomalo sentimentalno jer se osjeti da se bliži kraj jedne epohe, relativno mirnog i stabilnog razdoblja koje je potrajalo više od 250 godina. Posve je jasno da je riječ o kulturi koja je na izdisaju, što kao da protagonisti još ne shvaćaju doista, a spletke, intrige, izdaje, špijunaža dovest će do toga da će se cijelo to razdoblje šogunata početi raspadati i iznutra. Treba istaknuti da je za kostime u "Samurai Marathon" zadužen bio Emi Wada, čovjek koji je dobio Oscara za kostimografiju za Kurosawin "Ran", dok je za score bio zadužen iskusni Philip Glass. 

Primjedbe