THE TERROR II: INFAMY (2019,SAD) - 7/10



Nakon prve sezone ove serije koja je očito zamišljena kao horor antologija u kojoj smo pratili jezive arktičke pustolovine britanskih istraživača sredinom 19. stoljeća, u drugoj sezoni otputovali smo stotinjak godina u budućnost. Prva sezona "Terrora" nema praktički nikakve veze s drugom, osim što im je zajedničko što se u oba slučaja stvarnost i fikcija, odnosno povijesni i natprirodni događaji fino nadopunjuju i isprepliću. Radnja "Infamyja" zbiva se u razdoblju od početka do kraja II svjetskog rata, kada pratimo japansku zajednicu u SAD-u za vrijeme ratnih zbivanja. Kao što je poznato, najveći dio japanskih useljenika u Ameriku smjestio se na krajnjem zapadu i u saveznoj državi Kaliforniji. Nakon napada na Pearl Harbour u prosincu 1941. godine i ulaska SAD-a u II svjetski rat, u Americi se pojavila velika bojazan da bi sljedeći korak Japana mogla biti invazija na američko tlo.

Sasvim logično, pretpostavljalo se da će, ukoliko do toga dođe, Japanci napasti sa sebi bliže, a nama zapadne strane Amerike, a kako to već biva u ratnim vremenima, svi američki građani japanskog podrijetla, automatski su postali potencijalni špijuni. Naravno da je u japanskoj zajednici postojalo i onih koji su bili spremni surađivati sa starom domovinom i koji bi Japanu zasigurno koristili kao važni informatori o najboljoj lokaciji za invaziju i sve što ide uz to, no velika većina ove zajednice, posebno oni mlađi i oni koji su se rodili u Americi, više su se osjećali Amerikancima, nego Japancima i gledali su na Ameriku kao svoju jedinu domovinu. Bez obzira na sve to, svi američki Japanci su početkom 1942. godine deportirani iz svojih domova u Los Angelesu, San Franciscu i ostalih kalifornijskih gradova i gradića te su smješteni u prave koncentracijske logore. Nisu se ti logori previše razlikovali od kampova smrti u koje su nacisti potrpali Židove i sve ostale nesretnike, a već uoči tih događaja u mjestu u kojem su živjeli glavni protagonisti serije, ljudi su počeli umirati u nerazjašnjenim okolnostima.

Ta serija misterioznih i jezivih smrti nastavit će se i po dolasku u logor, gdje će uz mladog Japanca Chestera Nakayamu, završiti i cijela njegova obitelj, kao i njegova trudna zaručnica, Meksikanka Luz. Baš kao u prvoj sezoni, i sada se priča razvija dosta sporo, a kako vrijeme prolazi, postaje to sve bolje i zanimljivije. Shvatit ćemo nakon nekog vremena da se zloduh koji se manifestira kao seksi gejša namjerio upravo na Chestera, koji će se u međuvremenu kao dragovoljac pridružiti američkoj vojsci te će se boriti na Pacifiku. Gdje god će se zaputiti Chester, zloduh će biti negdje u njegovoj blizini, a dok će većina misliti da je riječ o najobičnijem japanskom praznovjerju, ispostavit će se kako su grijesi iz prošlosti Chesterove obitelji počele dolaziti na naplatu.

Ne mogu baš reći da su mi japanska mitologija i demonologija posebno bliski i da znam previše o tome, no baš kao što duhovi koji imaju neki nedovršeni posao na ovom svijetu proganjaju ljude u zapadnjočkoj kulturi otkako je svijeta i vijeka, vidimo da su duhovi, zlodusi i demoni prisutni i u ostalim kulturama i mitologijama. Za razliku od prve sezone koju su kreirali Dan Simmons i David Kajganich, iza "Infamyja" stoji novi autorski dvojac, Max Borenstein (scenarist Godzille i Kong: The Skull Island) i Alexander Woo (napisao nekoliko epizoda serije True Blood). Dok smo u prvoj sezoni u glumačkoj postavi imali i neka poznata lica poput Jareda Harrisa, Ciarana Hindsa i mnoge uglavnom britanske glumce koje smo i ranije imali priliku vidjeti u mnogim filmovima i serijama, sada je casting sastavljen od uglavnom (barem meni) posve anonimnih glumaca, pretežito Japanaca. Ne samo zbog toga ova je serija ipak bila maleni korak unatrag u odnosu na originalni sadržaj iako bi oni koji vole slične supernatural priče, mogli u "Teroru" i dalje pronaći nešto za sebe. 

Primjedbe