CROWN VIC (2019,SAD) - 7,5/10



Vjerujem da se mnogi jako dobro sjećaju filma "Dan obuke", krimi drame u kojoj je Denzel Washington bio iskusni policajac iz Los Angelesa koji je dobio zadatak obučiti novajliju Ethana Hawkea jer upravo na tom tragu je i ovaj policijski krimić koji scenaristički i redateljski potpisuje Joel Souza. Naravno da je "Training Day" ipak za koju klasu iznad "Crown Vica", no i ovaj filmić snimljen u nezavisnoj produkciji pokazao se, barem u mom slučaju, kao sasvim zadovoljavajući sadržaj. Ono što je u "Danu obuke" bio Washingtonov Alonzo, sada je Ray Mandel kojeg je utjelovio Thomas Jane. Ray je iskusni policajac koji je prošao sve i svašta i koji je u više od 20 godina karijere uličnog policajca stekao toliko iskustva da ga praktički ništa više ne može iznenaditi. Na noćne ophodnje ne baš ugodnim dijelovima Los Angelesa gleda on kao nešto najnormalnije, kabina patrolnog auta njegov je ured i svjestan je on da klasične policijske metode baš i ne daju uvijek rezultate.

Upravo će Ray kao učenika dobiti mladog policajca Nicka Hollanda (Luke Kleintank), ambicioznog rookieja čiji su svi članovi obitelji bili ili još uvijek jesu policajci i koji naivno misli da će sve biti u redu ukoliko će se držati onog što je naučio na akademiji. Koliko je čovjek bio u krivu uvjerit će se već prve noći na novom poslu, a ta sve samo ne mirna noć započet će serijom oružanih pljački u kojima će dvojica razbojnika putem poubijati i nekoliko policajaca. Već uvodna scena pljačke i bijega ovih kriminalaca koja izgleda kao da je ispala iz one igrice GTA me gotovo kupila, a lako je za pretpostaviti da će se tijekom ove beskrajne noći ukrstiti putevi ova dva policajca i kriminalaca. No, i do tada će mladi i naivni Nick već doživjeti svašta i bez obzira što donekle stoje prigovori da sve ovdje frca od klišeja kad su u pitanju slični policijski filmovi, bio je "Crown Vic" iznimno uzbudljiv krimić.

U samo jednoj noći doživjet će Nick praktički sve ono što valjda prosječni policajac iz Los Angelesa doživi u karijeri patrolirajući po noći gradom. Bit će to prvi dan na poslu kakav zaista nikome ne bih poželio, a bez obzira što se dobar dio filma događa upravo u policijskom autu i što se dobar dio filma odnosi upravo na razgovore između mladog i iskusnog policajca, bio je "Crown Vic" jedno od onih ugodnih iznenađenja. Prilično je to brutalno i nasilno, no kako drukčije postići krajnje realistični ugođaj, a osim svih noćnih ptica koje bauljaju opasnim dijelovima Los Angelesa dok pošten narod spava, imat ćemo ovdje i policajce potpuno izvan kontrole u odnosu na koje Keitelov lik iz Ferrarinog "Bad Liutenanta" izgleda kao medo Vini Pooh. Nakon dugo vremena u jednoj zanimljivoj ulozi pojavio se i već posve zaboravljeni Thomas Jane, koji je prije petnaestak godina imao obećavajuću karijeru da bi se u međuvremenu posve zagubio u lošim filmovima. Ovdje je Jane zbilja jako, jako dobar kao policajac koji ima odgovore na sva pitanja i kojeg gotovo ništa ne može iznenaditi. Naravno, sve do jednog trenutka. 


Primjedbe