FORD V FERRARI (2019,SAD) - 7/10



Fini akcijski spektakl snimljen po životima stvarnih ljudi i stvarnim događajima donosi nam ugledni američki redatelj James Mangold (Walk the Line, 3:10 to Yuma, The Wolverine, Logan). "Ford v Ferrari" koji se u našim kinima prikazivao pod nazivom "Le Mans '66" nominiran je čak za Oscara za najbolji film (uz još tri nominacije u tehničkim kategorijama poput montaže, zvuka i montaže zvuka) i bez obzira što sasvim sigurno ova biografska akcijska drama koja nas vodi u šezdesete godine neće odnijeti onaj glavni zlatni kipić, ovo je onaj pravi holivudski spektakl s izvrsnom režijom i zvjezdanom glumačkom postavom. Na svoju žalost (ili na sreću) "Ford v Ferrari" spada u kategoriju filmova kakve sam ipak prerastao i da sam sličan film gledao kao 16-godišnjak, zasigurno bi me još i više impresionirao, no i ovako je to pravi adrenalinski, uzbudljivi film vrijedan gledanja.

Bez obzira što je to jedno od onih klasičnih američkih holivudskih ostvarenja u kojima se dominacija svijetom i kredo "America First" već uspješno desetljećima prenosi i preko filmskog platna. Nekako smo već navikli na slične priče o velikim uspjesima Amerike i Amerikanaca i paralelno s uzdizanjem kao vojna i geopolitička svjetska sila na temelju čega su zagospodarili svijetom, porukom da su najbolji, nepobjedivi i da uvijek i iz svega moraju izaći kao pobjednici, Amerikanci putem svoje filmske industrije šopaju svijet već dobrih 70, 80 godina. Nije teško za pretpostaviti tko će u ovom obračunu između poznatog talijanskog proizvođača sportskih automobila i vjerojatno najpoznatije američke tvornice automobila na kraju odnijeti pobjedu. Iako to neće baš ići tako lako.

Godina je 1963. i Ford planira kupiti talijanskog konkurenta Ferrarija koji se našao u financijskim problemima, a na taj način Amerikanci su planirali zagospodariti i scenom automobilskih utrka. No, lukavi Enzo Ferrari odbio je ponudu Forda i prodao tvornicu svojim sunarodnjacima Agnelli iz Fiata (zanimljivo je kako je pola stoljeća kasnije odnosno 2014. godine došlo do spajanja Fiata i jedne američke automobilske kompanije Chryslera koja se danas naziva FIat Chryshler Automobiles, dok je Ford zamalo bankotirao uslijed posljednje financijske krize, no na kraju se uspio izvući i 2015. je bio peta najveća automobilska industrija nakon General Motorsa, Volkswagena, Toyote i Hyundai - Kie).

Bijesan zbog toga što ga je stari Enzo odbio, vlasnik američke tvornice Henry Ford II zapovijedio je svojim nadređenima da moraju konstruirati sportski automobil koji će pobijediti Ferrarija na utrci 24 sata Le Mansa. Kako bi uspjeli u tome, jedan od direktora Forda angažirao je umirovljenog vozača i konstruktora Carrolla Shelbyja (Matt Damon, hvala bogu ovaj puta ga nitko neće morati spašavati), a on je pak za svog prvog suradnika izabrao temperamentnog, prgavog, neprilagodljivog i nepredvidivog britanskog vozača i mehaničara u problemima Kena Milesa (opet mršavi Christian Bale sa snažnim britanskim naglaskom). Jasno da ta zadaća neće ići tako lako jer će pored objektivnih problema i činjenice da se sportski Ferrari tada u auto - moto svijetu smatrao nepobjedivim, biti tu i puno unutarnjih problema, podmetanja od strane vlastitih ljudi, raznih smicalica i borbi za utjecaj, a pokazao se "Ford v Ferrari" na kraju kao film posve u skladu s mojim očekivanjima i predviđanjima. Raskošna i skupa adrenalinska priča koja nudi dobra dva i pol sata oktanske razbibrige, uživanja u najboljoj mogućoj holivudskoj produkciji. 

Primjedbe