IL CAMORRISTA (1986,ITA) - 8/10



Preko brojnih uglavnom američkih filmova imali smo posljednjih desetljeća naučiti praktički sve o vjerojatno najpoznatijom kriminalnoj organizaciji, Cosa Nostri. Teško da postoji i neki 12-godišnjak koji ne zna kako funkcionira sicilijanska mafija, što je omerta, što to znači kada se netko probudi s konjskom glavu u krevetu ili kada se za nekoga kaže da spava s ribama (i to nažalost stvarnim, ne onim figurativnim na koje ste možda pomislili). Možda i nezasluženo, jedna druga itekako poznata talijanska kriminalna organizacija odnosno Camorra, pomalo je i zanemarena u svijetu filma. Ova se kriminalna organizacija smatra jednom od najstarijih organizacija takvog tipa u svijetu i počeci joj sežu još u 17. stoljeće i Camorra se povezuje za južnu talijansku pokrajinu Kampaniju i njezinu prijestolnicu Napulj. Za razliku od sicilijanske Cosa Nostre, Camorra nije strukturirana piramidalno s jednim capom ili "upravnim odborom" na čelu, već je stoljećima funkcionirala kao skupina klanova koji su bili nezavisni jedan o drugom, zbog čega su bili i česti okršaji između njih.

Funkcionirala je Camorra tako sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kada ju je reformirao i restrukturirao jedan nimalo ugodan gospodin po imenu Raffaele Cutolo, koji je ostao zapamćen pod brojim nadimcima poput Propovjednik, Redovnik, Kraljević i Profesor. Baš tako odnosno "The Professor" glasi i engleski naziv debitantskog dugometražnog filma jednog od najpoznatijih živućih talijanskih režisera Giuseppea Tornatorea. Ovaj Sicilijanac već je za svoj sljedeći film, čudesni "Cinema Paradiso" osvojio Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, u posljednjih tridesetak godina nanizao je brojne zbilja dobre filmove (Malena, Stanno tutti bene, Legenda o 1900), a u svom prvom filmom odlučio se pozabaviti Cutolovim likom i djelom.

I snimljena je ova klasična gangsterska priča u za to vrijeme iznimno popularnom "scarfaceovskom" stilu te baš kao što je Brian de Palma prikazao uspon i pad gospodina po imenu Tony Montana, tako je i Tornatore prikazao sudbinu Profesora. Priča ovdje kreće početkom šezdesetih kada je mladi kriminalac Cutolo završio u zatvoru zbog ubojstva čovjeka koji je maltretirao njegovu sestru. Kroz sljedećih desetak godina ovaj iznimno inteligentni, ali još više okrutan čovjek u zatvoru se počeo probijati i organizirati kriminalnu bandu koja je ubrzo dobila ime Nova Camorra. Vrlo brzo organizacija koju je modernizirao i ustrojio po uzoru na Cosa Nostru počela se obračunavati sa "starom" Camorrom, a rat između mafijaša vrlo brzo pretvorit će se u krvavi i bespoštedni ulični rat.

Baš kao što jedan od likova u ovoj biografskoj gangsterskoj drami istakne, kada zakaže država, tu je mafija, u "Il camorristi" je savršeno prikazano na koji je način funkcionirala ova zloglasna organizacija. Vidjet ćemo tu na koji način su članovi kamore vrlo brzo ušli u stve strukture društva, kako su kupovali utjecaj i prali novac zarađen reketarenjem, kamatarenjem, švercom, ali i kako su uspjeli osigurati podršku dobrog dijela razočaranih i frustriranih građana sa siromašnog, zaostalog i opustošenog talijanskog juga. Iako iz današnje perspektive "Il camorrista" možda i djeluje pomalo arhaično i staromodno, svakako je riječ o filmu koji bi mogao zadovoljiti apetite onih koji vole klasične gangsterske filmove. Da ne zaboravim, glavnu ulogu odnosno Profesora utjelovio je poznati američki glumac Ben Gazzara, kojeg pamtimo još iz "Anatomije ubojstva" da bi ga sedamdesetih iz naftalina izvukao kultni američki filmaš John Cassavetes u čijim je brojnim filmovima iz tog razdoblja glumio. 

Primjedbe