MEETING GORBACHEV (2018,NJE-GBR) - 7,5/10



Da je Werner Herzog ovaj dokumentarni film snimao prije 20, 15 ili barem 10 godina, bio bi "Meeting Gorbachev" zasigurno jedan od najboljih biografskih dokumentaraca svih vremena, a ovako je djelomično to ispalo i kao propuštena prilika. Jasno da je ovo svejedno izuzetno zanimljiv film, no bilo bi iluzorno od Herzoga očekivati i da sa 75 godina, koliko je imao u vrijeme snimanja, bude jednako iskričav i provokativan kao dok je bio puno mlađi. Osjeti se u njegovim filmovima koje snima u posljednje vrijeme da i sam shvaća kako se približava kraju puta, a iako se Herzegu nikada nije mogao poreći humanizam, on kao da u svojim zadnjim filmovima uzima ne samo ulogu redatelja i naratora, već je on svojevrsni propovjednik. Posebno se to osjeti ovdje prilikom intervjua s još desetak godina od njega starijim Mihailom Gorbačovom, posljednjim predsjednikom predsjedništva Sovjetskog saveza.

Herzog i njegov producent Andre Singer, koji je u ovom filmu potpisan i kao surežiser, s tada 87-godišnjim Gorbačovim su vodili tri intervjua u razdoblju od šest mjeseci. Pa iako je Gorbačov s gotovo 90 godina na grbači i dalje donekle bistar, on kao da se nije uspio uklopiti u sliku koju je o njemu pokušavao stvoriti Herzog. Iako je iz današnje perspektive posve jasno da je uloga Gorbačova u prevratnim osamdesetima daleko više pozitivna, nego što ima i određenih negativnosti, Herzog ga je pokušao predstaviti kao možda i najvećeg mirotvorca kojeg je svijet ikada vidio. Iako mi se taj pomalo idealizirani pristup obradi ovakve teme baš i nije do kraja dopao, definitivno je Gorbačov tip koji zaslužuje biografski dokumentarac i dobro je da se svijet podsjeti ne toliko davnih vremena i trenutaka kada su svi sanjali kako je bolji svijet nadohvat ruke.

Pokušava razdoblje raspada Sovjetskog saveza i odbacivanja komunizma, prvih sporazuma između SAD-a i SSSR-a o smanjenju nuklearnog naoružanja, Herzog povezati s današnjim vremenom i kao da se pita što je od sveg toga ostalo danas. Je li svijet bio sigurnije i optimističnije mjesto prije tridesetak godina kada su svi ti ljudi sanjali da ih čeka bolja, pravednija, mirnija, sigurnija i slobodnija budućnost ili je to danas kada se opet stalno zvecka nuklearnim oružjem, a neki novi sukobi i dalje stalno eskaliraju. Moglo bi se za ovaj film reći da je to cjelovit i kompletan portret državnika, a iako Herzog obradi Gorbačovljevog lika i djela prilazi dosta pristrano, ipak ovdje dobivamo prikaz i njegove političke uloge, ali i dosta intiman prikaz. Definitivno se iz današnje perspektive za starog Gorbačova može reći da je on tragični junak, koji je možda zaista i sanjao bolji svijet, no nikad ga nije uspio dočekati pošto su ga kreatori današnje Rusije odmah gurnuli u zapećak. 

Primjedbe