THE COUNTERFEITERS / DIE FÄLSCHER (2007,AUT) - 9/10



Mogli smo se posljednjih desetljeća zaista nagledati pregršt filmova koji su tematizirali pogrome za vrijeme II svjetskog rata i život u nacističkim logorima, a upravo jedna takva priča donijela je Austriji prvog Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Iako je "Krivotvoritelj" snimljen u njemačko - austrijskoj koprodukciji i njegova radnja se većim dijelom zbiva u Njemačkoj, i redatelj Stefan Ruzowitzky i glavni glumac Karl Markovics su rođeni Bečani, a snimljen je ovaj film prema memoarima slovačkog Židova Adolfa Burgera (koji je ne samo preživio Holokaust, nego je 2016. umro u Pragu u stotoj godini života!). Burger je istoimenu knjigu napisao nakon što je i sam za vrijeme II svjetskog rata završio u koncentracijskom logoru, a kako se prije rata bavio tiskarstvom, u logoru je bio angažiran u "Operaciji Bernhard", tajnom operacijom kojom su nacisti planirali izazvati kolaps britanske ekonomije za vrijeme II svjetskog rata.

Ova se operacija sastojala od tiskanja lažnog novca, pretežito britanskih funti i državnih obveznica, a pretpostavlja se kako su do kraja rata uglavnom logoraši angažirani na ovom zadatku proizveli lažnog novca vrijednog čak 300 milijuna funti. Priča o ovoj operaciji u "Die Fälscheru", kako se naziva ova ratna krimi drama u originalu, ispričana je iz perspektive još jedne stvarne osobe, ukrajinskog Židova Salomona Sorowitza (u stvarnosti se čovjek pretivao Smolianoff). Nakon što je njegova obitelj početkom dvadesetih izgnana iz Sovjetskog saveza, nesuđeni slikar Sorowitz se potucao po Europi da bi se početkom tridesetih nastanio u Njemačkoj, gdje se posvetio krivotvorenju umjetnina, ali i dokumenata i novca. I prije rata ovaj je čovjek bio tražen od policijskih snaga gotovo iz cijele Europe, no kada su krenuli progoni Židova, i on je 1939. završio u logoru.

Zahvaljujući svojom slikarskom talentu, nevjerojatnoj snalažljivosti, inteligenciji i nagonu za preživljavanje, ovaj se čovjek uspio snaći i u logoru Mauthausen u Austriji. Nakon što je neko vrijeme radio portrete čuvara u logorima, angažiran je kao glavni čovjek "Operacije Bernhard" i njegov je zadatak bio napraviti krivotvorene funte i dolare koje će biti nemoguće raspoznati u odnosu na stvarne. Kako bi se što više dobilo na autentičnosti, sirovosti, surovosti i uvjerljivosti, Ruzowitsky koji je sam prema Burgerovoj knjizi i napisao scenarij, cijeli je dio filma koji se odvija u logoru snimio kamerom iz ruke, samo s prirodnim svjetlima i s nekim sivim filterima. Bez obzira što je glavni junak bio svjestan da je ono što radi pogrešno i zlo te da na taj način pomaže onima koji progone njega i njegov narod, Salomona je cijelo vrijeme progonila želja da ostane živ i nije želio nacistima dati zadovoljstvo da osjeća stid jer je živ.

Pitanje morala, velika moralna dilema i borba i kako uopće postupiti u apsurdnoj situaciji da čovjek mora svoje znanje i sposobnost upregnuti kako bi profitirali njegovi neprijatelji, ono je oko se čega gradi ovaj film. Kako je to biti Židov zatočen u neljudskim uvjetima u logoru koji svjesno pomaže nacistima dok mu pred očima divljački ubijaju prijatelje i poznanike, nemoguće je zamisliti, no ljudski nagon za preživljavanje i želja da se nastavi živjeti makar i u takvim najstrašnijim i najužasnijim uvjetima, nešto je što će voditi Salomona i ostale da izguraju i prežive rat (nije da spoilam, već u uvodnoj sceni vidjet ćemo Salomona neposredno nakon završetka rata kako se prijavljuje u luksuzni hotel u Monte Carlu, kocka i uživa u društvu prekrasnih žena). Ne bi bio red zaboraviti spomenuti izvanrednu Markovicsevu izvedbu u ulozi Salomona, a zanimljivo je kako je izbor "Krivotvoritelja" za Oscara izazvao veliku srdžbu svjetske filmske kritike jer Mungiuovih "4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana" koji je snimljen iste godine, uopće i nije bio nominiran za Oscara. 

Primjedbe