THE SLEEPERS (2019,ČEŠ) - 8,5/10







Tridesetak godina nakon Baršunaste revolucije kojom je završena era komunizma u nekadašnjoj Čehoslovačkoj, šestodijelna mini-serija snimljena u češkoj produkciji za HBO vraća nas u to razdoblje i na nevjerojatno intrigantan i realističan način prikazuje kako je to turbulentno vrijeme na prijelazu osamdesetih u devedesete izgledalo u Pragu. Serija koju su osmislili i režirali Ivan Zachariaš i Ondrej Gabriel prati sudbinu para čeških disidenata, Marie (Tatiana Pauhofova) i Viktora (Martin Myšička), koji su se nakon 12 godina političkog egzila u Velikoj Britaniji, čiji su i državljani u međuvremenu postali, odlučili 1989. vratiti u Prag. No, taj povratak neće baš proći onako kako su zamišljali jer će ih već prvog povratničkog dana u Pragu na ulici pregaziti automobil. I dok će se Marie nakon dan, dva probuditi u bolnici, Viktoru će se izgubiti svaki trag. Čovjek je jednostavno nestao, nitko ne zna što se s njim dogodilo, je li uopće živ ili je mrtav završio u nekakvom kanalu, je li njegov nestanak puka slučajnost ili je politički motiviran.

Njegova dosta mlađa supruga unatoč nevjerojatnim opasnostima i nesigurnosti odlučit će sama doznati što se dogodilo s Viktorom, a pretvorit će se ubrzo "Spavači" u impresivnu špijunsku priču koja kao da je ispala iz pera nekog čehoslovačkog Johna le Carrea. Baš kao što su u "Černobilu" uspjeli savršeno realistično i uvjerljivo prikazati Sovjetski savez kasnih osamdesetih, tako ovdje izgleda Prag u istom razdoblju. Opet se pazilo na svaki detalj, a ugođaj tog prevratnog, nestabilnog vremena u kojem je ljudima jasno da se stari poredak urušava, ali još nitko nije načisto što donosi budućnost, fantastično je pogođen. Hladnoratovsko razdoblje je na svom vrhuncu te je Čehoslovačka i dalje područje pod interesnom sferom Sovjetskog saveza, no osim KGB-a i čehoslovačke tajne službe, svoje interese ondje imaju i zapadnjačke tajne službe, poglavito Britanci i nikome od njih nije nebitno kako će se situacija rasplesti i čije će interesne sfere prevladati.

Izvanredno je pogođen i taj ugođaj nepovjerenja i nesigurnosti jer svi i dalje žive u strahu, boje se i vlastite sjene jer čovjek nikada ne zna je li onaj koji te prati na ulici ondje sasvim slučajno ili je neki špijun ili doušnik koji je na posebnom zadatku. Kome uopće vjerovati u takvim okolnostima kada svi sve i dalje prisluškuju, a praktički svi oni koji su radili ili još uvijek rade za tajne službe pokušavaju se dokopati svojih dosjea i uništiti ih jer su svjesni da će im to biti veliki uteg kad dođu promjene. Serija je ovo koja nudi pregršt iznenađenja i preokreta i koja se mora koncentrirano pratiti, a iako se radnja "Spavača" zbiva prije dobrih tridesetak godina, serija je to koja se uvelike odnosi i na današnjicu i u kojoj vidimo na koji način je isplivao dobar dio onih koji su i nakon komunizma samo presvukli kapute i nastavili biti blizu poluga vlasti.

Primjedbe