WILKOLAK (2018,POLJ) - 6,5/10





Godina je 1945. i II svjetski rat je upravo završio, a skupina klinaca koji su uspjeli preživjeti u jednom od nacističkih logora negdje u Poljskoj, odlučuju se naseliti u napuštenom sirotišu smještenom usred šume. Ti prvi tjedni i mjeseci nakon rata potpuno su kaotični i zbunjujući jer iako su ih sovjetski vojnici oslobodili iz logora od terora nacista, moraju biti na oprezu i od njih. Nasilje, strah i užasi jedina su konstantna u životima klinaca od kojih se mnogi ničega osim rata, logora i gladi i ne sjećaju. I dalje su svi oni u odrpanoj odjeći iz logora, mnogi i ne znaju kako se uopće služiti priborom za jelo i kako jesti, a neki urođeni instinkt za preživljavanje kao da je jedino što oni imaju u sebi. Na njihovu žalost, sav taj kaos dodatno će se produbiti jer nisu oni jedini koji su preživjeli logor. Iz logora su pobjegli i psi, njemački ovčari koje su sadistički čuvari u logoru izdresirali da budu krvoločni i napadaju ljude, a čopor tih izgladnjelih pasa također se odlučio nastaniti u blizini mjesta gdje su se smjestili i klinci.

Ukoliko želi preživjeti, skupina ovih klinaca morat će surađivati i dobro se organizirati, no neće to ići nimalo lako jer svi su naučili preživljavati isključivo kao individue i brinuti samo za sebe. K tome, gotovo svi oni imaju i neke vlastite demone, probleme, a poljski scenarist i redatelj Adrian Panek ovom kombinacijom jezivog horora i psihološke ratne drame kao da želi postaviti pitanje može li postojati svijet u kojemu nema ničeg dobroga i mogu li ljudi koji u životima nikada nisu upoznali ništa dobro nekako postati dobri, empatični i brinuti za one pored sebe. Ispostavit će se s vremenom da ti napušteni i izgladnjeli klinci koji ne znaju što je dobro imaju jako puno zajedničkog s istim takvim psima, a da situacija bude gora, u šumama se i dalje skrivaju poneki odbjegli njemački vojnici, kao i crvenoarmijci.

Iako je po svojoj tematici "Wilkolak" ili "Vukodlak" horor, nije to klasični film strave i užasa, već jedno od onih djela u kojima je horor tek sredstvo preko kojeg se mogu isporučiti i neke dublje i ozbiljnije teme i sadržaji. Iako je zasigurno prva pomisao na gotovo sve filmove u kojima skupina klinaca živi sama na nekom teritoriju i sami odlučuju o sebi Goldingov "Gospodar muha", nema tu baš toliko poveznica iako je inspiracija očita. Iako se gotovo cijela glumačka postava sastoji od klinaca koji i nisu imali nekog pretjeranog filmskog iskustva, klinci su sasvim korektni i nema onog čestog slučaja preglumljavanja i pretjeranosti kad su slični sadržaji u pitanju. Ova mračna, jeziva, nelagodna postratna horor survivalistička coming of age drama donijela je Paneku i nagradu za najboljeg režisera na Poljskom filmskom festivalu i brojne druge nagrade. 

Primjedbe