OCCIDENT (2002,RUM) - 8/10



Bijeg na zapad u neku bogatiju, pošteniju zemlju oduvijek je bio jedan od životnih ciljeva prosječnom stanovniku Balkana, a u debitantskom dugometražnom filmu slavnog rumunjskog autora Cristiana Mungiua vidjet ćemo da po tom pitanju iznimka nije ni Rumunjska. Prema dostupnim podacima u zapadnoj Europi danas živi više od tri milijuna Rumunja, a opća bežanija ondje je krenula odmah nakon pada Čaušeskuovog režima, čim su se granice otvorile. Baš kao u praktički svim tranzicijskim zemljama, nadali se ljudi da će im se zemlje preko noći pretvoriti u raj na zemlji, a kad su shvatili da je jedan užasavajući i nepravedan sustav samo zamijenjen drugim, odoše oni koji su mogli u potragu za boljim životom. Tome se nadaju i neki od likova ove gorko - slatke tragikomedije, koju je Mungiu strukturirao kao tri gotovo pa zasebne priče, koje su zapravo jako povezane.

Već s prvim filmom Mungiu je pokazao nevjerojatnu kreativnost, lucidnost, ali i smisao za humor, a "Occident" je jedan od onih filmova kod kojih gotovo pa ništa nije onako kako na početku izgleda, a sa svakom pričom otkrivaju se i neki slojevi prethodne priče. Baš kao u kasnijim "Pričama iz zlatnog doba", Mungiu i ovdje na tragikomičan način prikazuje tranzicijski period desetljeća nakon pada komunizma te se izvanredno zafrkava na vlastiti račun i račun vlastitog društva. Vidimo društvo koje je potpuno devastirano i koje je izgubilo svaku perspektivu, a dok muškarci obično gledaju kako jedan drugog zavaljati za lovu, žene pak samo gledaju kako se udati za nekog zapadnjaka. Zapad je gotovo pa mitska Arkadija za njih, mjesto na kojem ne postoje brige i problemi, a iako strance baš i ne vole kao što vole recimo njihov novac i njihov stil života, gotovo svi imaju neke kombinacije i nekog rođaka u Njemačkoj ili Italiji.

Te sreće nije nezaposleni 29-godišnji botaničar Luci, koji nikako da dočeka da umre njegova baka kako bi naslijedio njenu garsonjeru. Situacija je tim ozbiljnija jer su on i njegova djevojka Sorina upravo izbačeni iz podstanarskog stana u zgradi na kakvu obično pomislimo čim nam na pamet padne Rumunjska devedesetih. Iako je zaljubljena u Lucija, Sorina postaje sve svjesnija da je uz njega osuđena na siromaštvo i bijedu te odluči potražiti neku bolju, inozemnu kombinaciju. Stranca za udaju pod prisilom svoje mame potražit će i mlada pjesnikinja Michaela te će putem agencije krenuti u potragu za idealnim ženikom, a njezin otac, policijski inspektor, saznat će kako je Lucijev rođak, za kojeg su svi mislili kako se izvanredno snašao u Njemačkoj, odavno mrtav. Zavrtit će se tu jedan iznimno zanimljivi krug u kojem će se ove tri priče ispreplitati i nadopunjavati, a praktički svi likovi koji sanjaju i traže sreću negdje daleko, kao da neće shvatiti da propuštaju nešto što im se zbiva nadohvat ruke.

Primjedbe