THE OUTSIDER (2020,SAD) - 8,5/10



U inače mirnom tipičnom južnjačkom gradiću Cherokee Cityju u Georgiji (naravno, fikcionalnom, stvarni istoimeni gradić postoji u Arkansasu) pronađeno je masakrirano tijelo dječaka, a vrlo brzo pojavit će se čvrsti dokazi da je ovaj jezivi zločin počinio omiljeni trener dječje bejzbol lige Terry Maitland (Jason Bateman). Na dječakovom tijelu pronađen je Maitlandov DNA, brojni svjedoci vidjeli su ga u blizini, a snimile su ga i nadzorne kamere na lokacijama blizu šumarka gdje je pronađen dječak. Slučaj vodi lokalni detektiv Ralph Anderson (Ben Mendelsohn), muškarac koji je i sam nedavno pretrpio tragediju jer mu je umro sin, a s obzirom da je uvjeren kako je Maitland odgovoran, pred svima će ga uhititi tijekom utakmice. No, vrlo brzo Maitlandov odvjetnički tim dokazat će kako njihov klijent u vrijeme zločina uopće nije bio ni blizu i dostavit će snimke kako je upravo u vrijeme ubojstva on bio na konferenciji stotinama kilometara dalje.

Obje strane uvjerene su da imaju čvrste dokaze, koji su zaista i više nego kontradiktorni, a Maitlandova obitelj počet će se raspadati. Cijeli gradić praktički je spreman za linč do jučer omiljenog trenera, a situacija će se dodatno zakomplicirati kada se na samom kraju prve od ukupno deset epizoda u ovom gradiću pojavi tip groteskno izobličenog lica te mlađa Maitlandova kćer počne doživljavati nešto što svi tumače kao noćne more u kojima joj se pojavljuje isti takav tip i počne joj govoriti neke užasne stvari. I s obzirom da je "The Outsider" snimljen prema jednoj od milijardu knjiga poznatog majstora strave i užasa, priča će ovdje iz područja tipičnog mračnog trilera u stilu "True Detectivea" vrlo brzo skrenuti u nešto jezivo, nadnaravno te više odsklizati na teren SF-a i horora.

I ovo je zaista bila jedna od onih serija koje kreću senzacionalno i u kojima se priča polako i fino plete, imamo tu pregršt zanimljivih likova poput ekscentrične istražiteljice Holly Gibney (Cintia Erivo), a glumačka ekipa je izuzetna i tu su još Bill Camp kao Maitlandov odvjetnik, Jeremy Bobb kao istražitelj koji pomaže Maitlandovom odvjetniku, Julianne Nicholson kao Maitlandova žena te Britanac Paddy Considine kao bivši robijaš i jedan od ključnih svjedoka protiv Maitlanda. Seriju koju je kreirao ugledni britanski scenarist Richard Price (autor još jedne i više nego dobre nedavne serije "The Night Of"), režirali su neki poznati filmaši poput Karyn Kusame, ali i Jason Bateman, kao i hrvatski snimatelj Igor Martinović, kojem je jedna od epizoda bio i režijski debi. Vrlo brzo postat će nam jasno da je ovo sve samo ne običan slučaj i svi koji se njim bave ubrzo će se morati udružiti kako bi došli do odgovora na pitanje što se tu zapravo dogodilo.

Razvija se priča tu zaista polako, temeljito, puno se pažnje polaže u stvaranje nelagodnog, jezivog i misterioznog ugođaja, sve je tu jako mračno i komplicirano i kompleksno. No, kao što to često biva s materijalima snimljenim po Kingu, kako vrijeme prolazi, tako i intenzitet polako opada, a klasični Science Fiction i horor potpuno zasjenjuju triler. Nažalost, kako je vrijeme prolazilo, tako mi je kvaliteta priče malo, po malo kopnila i opadala da bi sve rezultiralo gotovo pa tipično kingovski i nije se cijela priča uspjela zaključiti na istom nivou na kojem je počela. Naravno, bez obzira na te moje standardne probleme s tom tipičnom kingovštinom i neujednačenošću kvalitete pojedinih epizoda, "The Outsider" je svejedno iznimno uzbudljiva, intrigantna serija sa sjajnim glumačkim performansama koja ne bi trebala razočarati one koji vole ovakve kingovske priče. 

Primjedbe