BLAME (2017,SAD) - 6,5/10



Ovu kombinaciju psihološke drame i tinejdžerskog filma vjerojatno bih zaobišao da nisam negdje naletio na hvalospjeve o tome kako je 20-godišnja djevojka snimila ovako zreo i zanimljiv film za osobu te životne dobi. Malo me to zaintrigiralo pa sam se na vlastite oči odlučio uvjeriti o čemu je riječ i doista se "Blame" pokazao kao sasvim solidan film čija je radnja smještena u srednju školu. Scenarij za ovaj film napisala je djevojka po imenu Quinn Shephard (rođena 1995. godine), koja ga je sama režirala i producirala te je i odglumila jednu od glavnih uloga, a na razvoju scenarija za "Blame" počela je raditi još kao srednjoškolka.

Čak je 2016. godine uspjela osigurati sredstva za financiranje filma, no već tijekom prvog tjedna snimanja financijaši su se povukli te ga je Shephard financirala dobrim dijelom sama iz fonda za koledž, a dijelom ga je financirala njena mama pa su obje navedene i kao producentice. Snimanje je završeno u 19 dana, a Shephard je odglumila povučenu učenicu Abigail, nestabilnu tinejdžerku koja se upravo vratila u školu nakon što je doživjela živčani slom i završila negdje u psihijatrijskoj klinici. Po povratku u školske klupe, dočeka je novi nastavnik engleskog jezika i drame koji odlučuje s učenicima pripremati dramu "The Crucible" o lovu na vještice u Americi ranog 17. stoljeća kad je jedna od mještanki Salema završila na lomači zbog tajne veze sa svećenikom. Kako oni rade na drami, tako Abigail s 35-godišnjim nastavnikom počne ostvarivati više platonsku, nego stvarnu vezu koja neodoljivo podsjeća na priču iz "The Crucible", a učiteljevo favoriziranje Abigail izazove zavist kod njene školske kolegice, Melisse.

Melissa je pak ona klasična zlica iz američkih teen-filmova, koja odlučuje napakostiti Abigail i učitelju najviše što može, ni ne razmišljajući kakve će to posljedice imati, a njeno ponašanje dovest će do niza osvetničkih poteza sa svih strana koji će prilično šokirati ovo inače mirno mjesto u predgrađu New Yorka. Iako je jasno da Shephard do kraja nije uspjela realizirati ono što je zamislila, a to je zasigurno prikaz tog licemjernog i lažnog morala i odnosa psihičkog i fizičkog nasilništva u američkim školama te se pomalo i izgubila u na trenutke nesuvislim stilizacijama, mora se priznati da je "Blame" film s glavom i repom. Nije to još jedan u nizu klasičnih high-school filmova o školskim kraljicama, sportašima, povučenim štreberima i onima koje se maltretira i ponižava, već je riječ o pravoj psihološkoj drami koja bi mogla biti zanimljiva i nešto starijem gledateljstvu. Zanimljivo je kako je "Blame" premijeru imao na De Nirovoj Tribeci i da je Shephard postala najmlađa redateljica ikad čiji je film prikazan na ovom uglednom festivalu.

Primjedbe