MARSEILLE (2016-18,FRA) - 6,5/10



Najavljivala se ova serija kao svojevrsni francuski odgovor na američku seriju "House of Cards", kao francuska priča o moći, korupciji i iskupljenju smještena u drugi po veličini tamošnji grad, no ispostavio se "Marseille" kao prilično površan i plitak sadržaj. Ne može se "Marseille" mjeriti ni s našom serijom slične tematike odnosno "Novinama" koje su space-shuttle za ovu na trenutke potpuno nesuvislu papazjaniju prepunu klišeja, nelogičnih i nesuvislih situacija, neizgrađenih likova i totalno nategnutih preokreta. Bez obzira što se ovdje pojavljuju neki ugledni francuski glumci kao Gerard Depardieu (koji očito još nije eksplodirao od debljine) i Benoit Magimel (kojeg se i dalje najbolje sjećamo kao učenika Isabelle Huppert u Hanekeovoj "Pijanistici") i oni kao da su se uklopili u sivilo i prosječnost serije koja se zaustavila na dvije sezone nakon čega je ova priča zaustavljena.

U središtu priče je liječnik Robert Taro (Depardieu), koji je već puna dva desetljeća gradonačelnik najvećeg francuskog lučkog grada. Kao svog programiranog nasljednika on je predvidio mladog političara Lucasa Barresa, svog zamjenika i dugogodišnjeg protežea, koji će mu, figurativno rečeno, zabiti nož u leđa. Obojica su članovi centrističke stranke, a dojučerašnji suradnici i najbolji prijatelji preko noći će postati najveći neprijatelji i mrski suparnici u borbi za novi mandat na čelu Marseillea. Barresova izdaja dovest će do otvorenog rata između iskusnog političara i mladog, zavodljivog, ambicioznog i beskrupuloznog tipa, dok ćemo u drugoj sezoni, još stereotipnije, pratiti novu borbu za spas Marseillea jer će ekstremna desnica postajati sve moćnija i pokušat će uništiti sve ono što se godinama gradilo.

Ima tu osim borbi za vlast i moć, pregršt manipulacija, spletki i podmetanja, u jednom trenutku će se ispostaviti da je Barres zapravo sin starog gradonačelnika za kojeg ovaj nije ni znao da postoji. Naravno da će mladi kandidat u jednom trenutku i kresnuti ženu starog gradonačelnika, koja mu je sve do jučer bila gotovo član obitelji, gotovo pa maćeha. I ne samo nju. Bacit će taj pod jaja valjda svaku ženu iz svijeta politike Marseillea i Francuske koja će se ovdje pojaviti. Tu je i kćer starog gradonačelnika, Julia, novinarka koja će se nekako naći usred svih tih situacija. Pokušala se u "Marseilleu" problematizirati i situacija sa siromaštvom u četvrtima u kojima uglavnom žive useljenici iz Afrike i Azije, imamo tu i kriminalno podzemlje s kojim su praktički svi na ovaj ili onaj način povezani, nogometni klub oko kojeg će se voditi borba u drugoj sezoni. Nabacano je zaista tu svega i svačega, no bez previše smisla i dosta je to šuplje i nesuvislo bilo. 

Primjedbe