NEBRASKA (2013,SAD) - 9/10



Alexander Payne proslavio se početkom 21. stoljeća pomalo ciničnim humornim dramama "About Schmidt" i "Sideways", a u istom tonu snimljen je i njegov ponajbolji film "Nebraska". Za snimanje ovog gorko - slatko elegičnog filma ceste o starosti, ujedno i tipične humorne drame, Payne se odlučio za crno - bijelu fotografiju koja se pokazala kao savršen izbor ne samo za prikaz sudbine glavnog lika koji je čovjek već u poznim životnim godinama, već i tih pasivnih, hladnih krajeva unutarnje Amerike i saveznih država poput Montane u kojoj glavni lik živi, Južne Dakote kroz koju prolazi i Nebraske u koju se zaputio. Taj glavni lik je 80-godišnji Woody Grant (Bruce Dern), već senilni starac koji je čitavog života imao ozbiljnih problema s alkoholom. Woody se iz Billingasa u Montani u kojoj živi, pješice zaputio u 1500 km udaljeni Lincoln u Nebraski kako bi pokupio milijun dolara za koje vjeruje da ih je osvojio na nagradnoj igri.

Nakon što policija pozove njegovog sina Davida (Will Forte), prodavača audioopreme, on će brzo shvatiti da je riječ o najobičnijoj prijevari i da ono što stari Woody ima nije nikakav dobitni listić, već navlakuša kojom se naivni ljudi pokušavaju navući na pretplatu na nekakve magazine. No, stari Woody je uvjeren da je osvojio milijun i nitko mu ne može suprono dokazati. Njegova supruga potpuno je poludjela na njega, no Woody je uporan u svom naumu puta do Nebraske. Kako bi smirio starog, David će ga strpati u svoj auto i njih dvojica zajedno će se zaputiti prema Lincolnu, a pretvorit će se to u putovanje istine za oca i sina, koji će usput shvatiti koliko zapravo ne poznaju i ne razumiju jedan drugoga.

Putem kroz otužne i bijedne krajolike susretat će iste takve ljude, a kada stignu do Woodyjevog rodnog grada, pročut će se priča kako je stari postao milijunaš. Vrlo brzo svi koji su ga do tada gledali s prijezirom i s podsmijehom kao tipa koji u životu ništa nije uspio postići, pokušat će se na brzinu okoristiti njegovim dobitkom na lutriji, a iako će im David svima pokušati objasniti da je to najobičnija fantazija starog i senilnog čovjeka, svi će postati uvjereni da Woody ne želi ni sa kim podijeliti svoje bogatstvo. Bila je "Nebraska" do tada i prvi film koji Payne nije snimio prema vlastitom scenariju, već je naišao na njega desetak godina ranije kada je snimao "About Schmidt". Producenti su mu pokazali scenarij koji je napisao do tada posve nepoznati Bob Nelson, tražeći ga da im preporuči nekoga tko bi režirao ovu obiteljsku dramu, a Payne im je predložio samoga sebe.

Ipak, od tog trenutka moralo je proći čitavo desetljeće da bi film konačno bio i snimljen, a Payne je u svom prepoznatljivom stilu, snimio ovu gorko - slatku priču s puno duha, stila, nježnosti i empatije. Iako su praktički svi likovi u "Nebraski" priprosti, jednostavni i sirovi ljudi, koji obično kažu ono što im je na pameti, likovi su to prema kojima gledatelj jednostavno mora imati poštovanje, a posebno se to odnosi na starog Woodyja. Iako je u trenutku snimanja filma Bruce Dern bio duboko u osmom desetljeću života i iza sebe je imao već više od 150 uloga od početka šezdesetih pa naovamo, svejedno je to uloga koja mu je obilježila karijeru i koja mu je nakon četvrt stoljeća i nominaciju za sporednu ulogu u "Coming Home" Hala Ashbyja, konačno donijela nominaciju za Oscara za glavnu mušku ulogu.

Bio je Dern nominiran za glavnu mušku ulogu, a iako mu je Oscara "preoteo" Matthew McCounaghey za "Dallas Buyers Club", osvojio je Dern nagradu za najboljeg glumca u Cannesu. Imala je sveukupno "Nebraska" šest nominacija za Oscara, među njima i za najbolji film, režiju, originalni scenarij, sporednu glumicu (June Squibb za ulogu Woodyjeve supruge) te fotografiju, no niti jednu nominaciju nije uspjela potvrditi. "Nebraska" je jedan od onih filmova koji obiluju životnom mudrošću i istinom i tjeraju na razmišljanje da bismo i našim starima trebali posvetiti nešto više vremena i ponekad ih poslušati pa makar i lupaju gluposti jer tko zna koliko će još oni biti među nama. Priča je to puna emocija o tipičnoj američkoj tradicionalnoj obitelji, o ljudima čiji se snovi i maštanja nikada nisu ostvarili i koji su uvjereni da svojim obitelji u naslijeđe neće ostaviti baš ništa.

Primjedbe