QUICK (2019,ŠVE) - 7,5/10



Skandinavci su nas već naučili da od njih možemo očekivati uzbudljive i napete trilere, a takav je i ovaj snimljen po istinitom događaju zbog kojeg se u domovinu nakon petnaestak godina nadničarenja u Hollywoodu vratio ugledni Mikael Hafström. Ovaj filmaš se proslavio početkom tisusljeća izvanrednom dramom o problematičnom tinejdžeru "Ondskan" (Zlo), koja je bila čak i nominirana za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Tim filmom Hafström si je kupio kartu za Ameriku, gdje je režirao neke relativno poznate filmove (Derailed, 1408, Shanghai, The Rite, Escape Plan), no bili su to više ili manje klasični holivudski štanceraji koji se nikako nisu mogli mjeriti s njegovim najboljim filmom. Ostavio se Hafström u međuvremenu i pisanja te se bacio na snimanje filmova po tuđim scenarijima, a ovaj puta pozabavio se slučajem vjerojatno najpoznatijeg serijskog ubojice u povijesti Švedske.

Sture Bergwall ili Thomas Quick (David Dencik), kako se sam prozvao, tijekom devedesetih priznao je počinjenje tridesetak neriješenih ubojstava na području Švedske od sredine šezdesetih pa do kraja osamdesetih. Zbog osam od 30 tih slučajeva ovaj očito mentalno bolesni tip je i osuđen te je smješten u mentalnu institiciju, gdje su godinama vodeći švedski psihijatri i psihonalitičari izučavali njegov lik i djelo. Opsesivna fascinacija serijskim ubojicama i sličnim bolesnicima očito se i iz Amerike prelila u druge krajeve svijeta te su svi ti stručnjaci gotovo pa oduševljeni jer imaju svog Jeffreyja Dahmera ili Teda Bundyja. Slučaj ovog manijaka zaintrigirao je i istraživačkog novinara Hannesa Rastama, ali iz nekih posve drugih razloga.

Rastamu je od početka cijela priča oko Quicka bila nekako sumnjiva, neuvjerljiva i nevjerojatna jer praktički nikakvih dokaza osim njegovih priznanja nije bilo. Što je dublje ovaj novinar počeo ulaziti u slučaj, sve više mu je službena priča postajala neuvjerljiva i postajao je sve sigurniji da je Quick po američkom principu osuđen po hitnom postupku. Naravno da neće to biti nimalo lak posao dokazati da je zaista tako, tim više jer Quick potpuno lud i ni sam više ne zna što se dogodilo i događalo jer su na njemu godinama iskušavane neke eksperimentalne metode. Svi oni koji vole kvalitetan i uzbudljiv triler sigurno s filmom koji se može pronaći i kao "The Perfect Patient" neće pogriješiti, a Hafströmu se mora priznati da je u Americi dobro ispekao zanat i da je pravi majstor trilera. 

Primjedbe