THE CALL OF THE WILD (2020,SAD) - 7/10



"Zov divljine" uz "Bijelog očnjaka" vjerojatno je najpoznatiji roman legendarnog američkog pisca Jacka Londona, a generacijama je ova pustolovna priča smještena na Aljasku oduševljavale klince svih godina cijelog svijeta. Londonovi romani već su se više puta ekranizirali i snimali su se po njima filmovi i serije, a sada je na red stigla još jedna ekranizacije "Zova divljine". I ovo je jedan od onih klasičnih studijskih holivudskih spektakala na kojem se nije štedjelo novca, predviđenom za kino dvorane i multiplekse, ali koji je svojoj produkcijskoj kući donio minus od barem pedesetak dolara. Je li tome zato što današnji klinci ne čitaju i živo im se jebe za Jacka Londona i njegove priče na kojima je još i moja generacija odrastala, stvarno nemam pojma, no "The Call of the Wild" je fina i dirljiva pustolovna drama u kojoj se zapravo sasvim korektno uspio prenijeti i smisao same knjige.

Ipak, najviše su me u ovom skupom i raskošnom spektaklu zbunjivali glavni protagonisti odnosno psi predvođeni glavnim junakom Buckom. Od samog početka borio sam se s tim kompjutorski dorađivanim životinjama koje izgledaju gotovo kao stvarni psi, no potpuno je jasno da ono što rade psi u ovom filmu, u stvarnosti ne može izvesti niti jedan pas. Trebalo mi je malo vremena da se priviknem na te neprirodne, animirane pse koji stvarno izgledaju kao pravi psi, no priča je ono što definitivno drži i bez obzira što je "Zov divljine" priča prvenstveno namijenjena djeci i mladima, i dalje je to jedna od onih svevremenskih priča prepuna emocija koju jako teško može uništiti i najnetalentiraniji filmaš. U tu skupinu sigurno ne spada iskusni američki animator i redatelj Chris Sanders, koji se početkom stoljeća proslavio crtićem "Lilo i Stitch", a potom i s "How to Train Your Dragon".

Iako se radnja ovog filma odvija na snijegom prekrivenoj Aljasci, kompletan je film sniman u studijima u Kaliforniji pa je potom sve digitalno nadoštukavano, animirano ili što već rade sa svom tom tehnologijom danas. Vjerujem da je priča dobro poznata više manje svima, a događa se tijekom posljednjeg desetljeća 19. stoljeća na Aljasci i prati sudbinu mješanca škotskog kolija i bernardinca, ogromnog, trapavog i nevjerojatno simpatičnog 70 kila teškog Bucka. Nakon što ga skupina lopova ukrade iz njegovog doma u Kaliforniji, prodat će ga na Aljasku kao psa za vožnju saonica, a ondje će on doživjeti pustolovine koje će mu promijeniti život. Pojavljuje se ovdje i dosta poznatih glumaca, a u glavnoj ulozi je Harrison Ford, koji ujedno ima i ulogu pripovjedača za što je njegov duboki glas jednostavno perfektan. No, svaka čast starom Harrisonu glavni junak ovdje je ipak Buck, simpatično stvorenje za koje se gotovo nemoguće ne vezati bez obzira što znamo da je digitaliziran i što nije stvarni pas. 

Primjedbe