THE WAITER (2018,GRČ) - 6/10



Grčki čudni val kao da susreće Davida Lyncha u ovom mračnom minimalističkom trileru scenarističko - redateljskog debitanta Stevea Krikrisa. Ovo susreće Davida Lyncha treba shvatiti uvjetno jer daleko je, naravno, ovo od stvaralaštva Davida velikog, no po ugođaju i po bizarnim, grotesknim i krajnje neobičnim likovima "Konobar" me mrvicu podsjetio na njegov opus. U središtu priče ovog gotovo pa neo-noira je konobar iz slastičarne po imenu Renos. On je usamljenik, čudak, tip u kasnim tridesetima koji se izgleda ne druži ni sa kime osim sa svojim kolegom konobarom, a rob je on svakodnevnih rutina. U stanu uzgaja biljke i slika, a očigledni je on majstor socijalnog distanciranja i prije no što je ono postalo popularno.

Priča se odvija sporo, a situacija će se zakomplicirati kada se u stanu preko puta njegovog umjesto standardnog susjeda Milana nastani misteriozni, jezivi tip koji i izgleda kao tipični filmski sociopatski ubojica. Nametljivi novi susjed gotovo pa nasilno će se pokušati ugurati u Renosov život, zvat će ga na večere koje će pripremati u stilu Hannibala Lectera i uz pomoć još misterioznije femme fatale Renos će se uvući u vrtlog krajnje opasnih stvari. Da mu novi susjed ne želi ništa dobro, Renos će shvatiti kada u kontejneru pronađe raskomadano ljudsko tijelo za koje će posumnjati da je nekoć pripadalo njegovom susjedu Milanu. Iako je potpuno svjestan da i njemu prijeti opasnost, Renos si jednostavno neće moći pomoći u uvlačenju u ovu krajnje opasnu priču.

Nažalost, ova priča koja je imala jako puno potencijala ostala je pomalo nedorečena, a u stilu svih prethodnih filmova grčkog čudnog vala, sve ovdje djeluje jako bizarno, a likovi su krajnje, krajnje čudni. Uspio je Krikris od početka do kraja stvoriti, ali i zadržati krajnje nelagodnu atmosferu, a kao u većini sličnih filmova, cijela priča se razvija sporo, gotovo pa se vuče poput puža i sve vodi klimaksu u samom finalu. Prikazan je "The Waiter" na brojnim svjetskim festivalima, doduše ne na onim najprestižnijima, ali svejedno, a i osvajao je ponešto nagrada. Posebno je upečatljiv Aris Servetlis kojeg se sjećamo još iz Lantimosovih "Alpi" u ulozi konobara.

Primjedbe