FAUDA (2015-22,IZR) - 7,5/10





"Fauda" iliti "Kaos" izraelska je serija koja se (za sada) protegnula na četiri sezone i vodi nas ona u svijet izraelske antiterorističke jedinice zadužene za najdelikatnije zadatke. Iako kratki opis ove akcijske serije na IMDB-u glasi da pratimo ovdje ljudske priče s obje strane izraelsko - palestinskog konflikta, to baš i nije pretjerano precizno jer dosta toga je tu ipak crno - bijelo i Izraelci su klasični pozitivci, a Palestinci negativci i teroristi. Svejedno, ljubitelji akcije i trilera ne bi smjeli biti razočarani "Faudom" jer uzbuđenja ovdje ne samo da ima na pretek, već su autori serije ljudi koji su rat iskusili na svojoj koži. Avi Issacharoff dugogodišnji je novinar koji još od devedesetih izvještava o izraelsko - palestinskom konfliktu, dok je Lior Raz u mladosti bio izraelski komandos u posebnoj antiterorističkoj jedinici čije avanture imamo priliku pratiti u ovoj seriji.

Raz je sam i utjelovio glavnu ulogu, komandosa Dorona, koji se nekih 18 mjeseci prije početka priče u prvoj sezoni odlučio umiroviti nakon što su smaknuli ozloglašenog terorista Hamasa poznatog kao i "The Panther". Odlučio se Doron skrasiti s obitelji, živjeti mirno i baviti se vinogradarstvom, no nakon što se ispostavi da je Panterović živ, on će se vratiti starom poslu i sa svojom jedinicom se ponovno posvetiti hvatanju opakog terorista. I u sljedeće dvije sezone Doron će se iz penzije vraćati kako bi zajedno sa svojim kompanjonima iz antiterorističke postrojbe zaustavio neke nove opasne teroriste bilo iz Hamasa, bilo iz ISIL-a ili nekih drugih arapskih militantnih ili džihadističkih organizacija.

Zanimljivo je kako je Raz nakon odlaska iz antiterorističke jedinice, neko vrijeme živio u Americi i ondje je bio tjelohranitelj Arnolda Schwarzennegera, a nakon što se vratio u Izrael, upisao je glumačku akademiju i posvetio se posve drukčijoj karijeri. Svejedno, čovjek i dalje izgleda kao prava vojničina i njegova pojava daje dodatnu autentičnost cijeloj ovoj priči, koja mi je bila pomalo problematična zbog svoje repetitivnosti i zbog činjenice da je svaka sezona dosta slična. Nije se ovdje ni pokušalo kroz tri sezone zaokružiti priču, ići u dubinu i prodrijeti u srž te se stvarno pozabaviti problemima kojih ima pregršt u ovom dijelu svijeta. Povremeno mi je "Fauda" čak vukla i na svojevrsnu izraelsku varijaciju na temu poznate američke serije "24", no svejedno je ovo bila fina kombinacija trilera i akcije i uspjelo se dobro prikazati kakav je to nemilosrdan permanentni rat bez najmanje milosti za likove koje ćemo upoznati.  

Primjedbe