LES DIABOLIQUES (1955,FRA) - 8/10



Francuz Henri-Georges Clouzot uspio je preduhitriti velikog Alfreda Hitchcocka u borbi za prava na roman svojih sunarodnjaka Pierrea Bolieaua i Thomasa Narcejaca, a pažnju na njega skrenula mu je njegova supruga, brazilsko - francuska glumica Vera, koja je odglumila jednu od tri glavne uloge u ovom psihološkom trileru / supernatural hororu. Nakon što je roman "Celle qui n'etait plus" ili "Ona koja više nije" prevedeno na naški, pročitao u jednoj noći, već sljedećeg jutra Clouzot je otkupio prava, a potom su on i brat mu Jean čak godinu i pol proveli u adaptaciji. Svojim prethodnim filmom "Nadnica za strah"; Clouzot se prometnuo u jednog od vodećih francuskih prednovovalnih filmaša, a status je potvrdio upravo s "Les Diaboliques".

U središtu priče tu su supruga (Vera Clouzot) i ljubavnica (Simone Signoret) upravitelja seoskog internata Michela Delassallea (Paul Meurisse), koje su se udružile kako bi ubile svog muža / ljubavnika. Isplanirale su one nešto što su smatrale savršenim ubojstvom, no naravno da ništa od toga neće ispasti onako kako su planirale. Štoviše, tek nakon što likvidiraju Michela, u internatu će se početi događati neke izrazito čudne, čak prilično nadrealne i nadnaravne stvari, a cijela priča će prilično zaintrigirati i umirovljenog policajca, danas privatnog inspektora Alfreda Ficheta (Charles Vanel). I priča je ovdje zaista prava hičkokovska, prepuna iznenađenja, a Clouzot se još jednom pokazao kao pravi majstor napetih trilera.

I sam Hitchcock je više puta isticao da mu je "Les Diaboliques" jedan od dražih filmova, koji mu je poslužio kao inspiracija kod režije "Psiha", a kao određena zadovoljština što mu je Clouzot pred nosom "maznuo" prava na ovaj film, bila je i činjenica da je sljedeći roman dvojca Bolieau - Narcejac bio predložak za njegov "Vertigo". Bio je ovo jedan od prvih filmova u kojima je na kraju stajalo stajalo anti - spoiler upozorenje za gledatelje da ne prepričavaju onima koji još nisu gledali film što će se dogoditi, praksa koju su potom preuzeli i mnogi drugi filmaši. Danas je "Les Diaboliques" film koji se nalazi na svim listama najvažnijih, najutjecajnijih ili najboljih horora svih vremena, iako je iz današnje perspektive ovo više okrutni, mračni, suspensični misteriozni triler nego tipični horor.

Primjedbe