MIKE WALLACE IS HERE (2019,SAD) - 8/10



Mike Wallace bio je legendarni američki novinar i voditelj popularnog talk-showa "60 Minutes", a njegovu priču kroz ovaj inventivni biografski dokumentarac donosi nam Avi Belkin (serija "No One Saw a Thing"). Iako je Wallace umro 2012. godine s punih 93 kvrge na grbači, uspio je Belkin snimiti dokumentarac u kojem možda i najpoznatiji američki intervjuist kao da intervjuira samog sebe i sam nam donosi svoju priču. Napravljen je "Mike Wallace" na način kao da Wallace intervjuira samoga sebe i nije bio nimalo lagodan zadatak sve to suvislo i dinamično složiti da ne bude klasični suhoparni biografski dokumentarac i trebalo se duboko zaroniti u CBS-ovu arhivu. Uspio je Belkin doći do čak 1400 sati materijala arhivskih snimki, među kojima su bile i neke do sada neviđene snimke Wallacea kako se priprema za intervjue, kako ćaska s kolegama i kako iznosi opservacije o svom poslu.

Nakon što je nekoliko mjeseci života utrošio isključivo u pregledavanje Wallaceovih intervjua i slaganja sinopsisa za scenarij, još godinu dana Belkin je potom utrošio u montaži kako bi došao do filma od 90 minuta kakav je zamislio. I rezultat je zaista i više nego zanimljiv jer možemo ovdje saznati apsolutno sve najvažnije ne samo o životu, već i o onome što je pogonilo pionira televizijskog intervjua koji će vječno ostati upamćen kao možda i prvi koji je pred kamerama svoje goste obično zaskočio s teškim pitanjima. Baš kao što je primijetio jedan od njegovih gostiju, mnogi od njih su se osjećali kao na policijskom ispitivanju kada bi mu dolazili u emisiju, a u emisiju su mu zaista dolazili svi. Vjerojatno ne postoji voditelj koji je intervjuirao toliko ne samo poznatih i slavnih, već i često nedostupnih pa je tako bio on i jedini kojem je dozvoljen intervju s ajatolahom Homeinijem nakon iranske revolucije 1979. godine.

I u tom intervjuu pokazao je Wallace svoju nepopustljivost i svoj karakter, a ovim dokumentarcem Belkin kao da želi postaviti pitanje je li ono što je Wallace radio zaista bilo dobro istraživačko novinarstvo ili samo show-biznis. Može li dobro istraživačko novinarstvo ujedno i biti dobar show-biznis jer emisija "60 minuta" koju je vodio i u kasnim osamdesetim godinama života, desetljećima je bila najgledanija politička emisija u Americi. I tu gledanost nije dostigla baveći se trivijalnostima, već često izvrsnim istraživačkim novinarstvom, otkrivanjem tema i priča koje drugi mediji nisu htjeli ili mogli obrađivati. Definitivno je Wallace bio kontroverzna osoba, tip koji sam priznaje da je svjesno žrtvovao vlastiti privatni život i obitelj zbog posla koji mu je bio sve i tek je kasnije shvatio da je postao žrtva svega toga.

Fina je ovo priča i o novinarstvu općenito i zanimljivo je vidjeti kako je sve to izgledalo četrdesetih i pedesetih kada se Wallace probijao pa šezdesetih i sedamdesetih kada je postajao najveća televizijska zvijezda kojoj sa strepnjom u goste dolaze i najveći i najmoćniji. Bilo je ovo fino putovanje u možda i zlatno doba novinarstva i upoznavanje sa čovjekom koji je cijeli svoj život posvetio upravo novinarstvu i koji je bez imalo straha i ustručavanja možda i jedini razne moćnike suočavao s brojnim neugodnim pitanjima i nije im dopuštao da ga zaspinaju i samo otplešu na neku njima ugodniju temu. Premijerno je "Mike Wallace is Here" prikazan na festivalu u Sundanceu, potom i na mnogim drugim svjetskim festivalima dokumentarnog filma, a definitivno je ovo intriganta priča o jednom jako zanimljivom čovjeku snimljena na dinamičan način.

Primjedbe