SEA FEVER (2019,IRS) - 6/10



Siobhan (Hermione Corfield) je znanstvenica koja istražuje životinjski svijet podmorja, a kako bi zaokružila svoj znanstveni rad, odlučila si je kupiti mjesto na ribarskom brodu u Irskoj. Ova povučena crvenokosa djevojka (ekipa baš i nije oduševljena kad vidi "riđovku" na brodu jer prema nekoj tradiciji to donosi nesreću, a ljudima i nije za zamjeriti jer ćemo vidjeti da nisu u krivu), koja baš i nema nekih socijalnih vještina i tipični je knjiški moljac, ubacila se u ekipu šestero iskusnih ribara. Dok je njihova zadaća uhvatiti što više ribe i ostalih morskih organizama pa makar to bilo i iz zabranjenih zona jer su svi u dugovima, Siobhan se nada otkrivanju nečeg značajnog za njezin rad.

Na užas svojih suputnika, tu priliku će i dobiti kada brod u zabranjenoj zoni naleti na nekakav čudan objekt za koji će se ispostaviti da je neko misteriozno biće s kakvim se još nitko susreo nije. Taj čudan stvor koji ima fluorescentno zelene ljigave krakove kao nekakva divovska lignja pokazat će se kao užasavajući parazit, a cijela ekipa koja je zaglavila u obalama Irske, naći će se u životnoj opasnosti. Bio je i "Sea Fever" jedan od onih filmova koji su me podsjetili pomalo na "Aliena", čak pomalo i na "Stvora" Johna Carpentera jer i ovdje imamo standardno klaustrofobičnu kompoziciju i atmosferu i neko biće koje očito nije s ovog svijeta i koje jednog za drugim listi posadu. Tu je i ženska junakinja koja jedina kao da donekle razumije ovo ljigavo i opasno stvorenje, a ovaj SF creature - feature triler - horor nije uspio povući iznad prosječnosti i ostalih sličnih pomalo klišeiziranih alienolikih filmova.

Bez obzira što je irska filmašica Neasa Hardiman ovdje čak uspjela okupiti i solidnu glumačku ekipu u kojoj uz mlađahnu Hermionu imamo i neke iskusne, a pomalo zaboravljene face poput Dougrayja Scotta ili Connie Nielsen, nije to uspjelo nadići razinu prosječnosti. Iako je očito da je "Sea Fever" bio niskobudžetni film, uspjela je Hardiman cijelu ovu priču ipak napraviti da ne izgleda jeftino i nekako trešasto, a koliko vidim, postoje i neke teorije da je cijeli ovaj film zapravo metafora na klimatske promjene. Premijerno je "Morska groznica" prikazana na festivalu u Torontu, a potom je završila izravno na streaming-platformama. 

Primjedbe