THE RENTAL (2020,SAD) - 7/10

 


Mlađi brat Franco, Dave, očito je odlučio krenuti stopama starijeg brata, Jamesa i uz glumačku karijeru posvetiti se pisanju i režiranju. I njegov prvi scenarističko  - redateljski pokušaj zapravo uopće i nije bio loš, štoviše, pokazao se "The Rental" kao i više nego solidan triler - horor, koji možda na prvu i djeluje šablonski, no skriva on puno, puno iznenađenja. Scenarij za "The Rental" napisao je Franco zajedno s još jednim svestranim tipom, Joeom Swanbergom, koji je do sada snimio pregršt nezavisnih mikrobudžetskih filmova raznih žanrova, a ni horor mu nije stran. I ovdje je sve dosta minimalistički i u cijelom filmu imamo praktički pet likova, a uspio je Franco okupiti zaista zanimljivu glumačku ekipu koju predvodi njegova supruga Alison Brie (GLOW).

Ona je Michelle, koja se s mužem Charliejem (Dan Stevens), njegovim problematičnim mlađim bratom Joshom (Jeremy Allen White), koji je odnedavno u vezi s Charliejevom kolegicom s posla Minom (Sheila Vand), odlučila otputovati na vikend odmor u izoliranu vilu na obali. Već na samom početku dolazi do trzavica jer se ispostavi da je tip koji iznajmljuje vilu sirovi rasist s kojim će se porječkati Mina, djevojka podrijetlom iz Irana, a postat će ona uvjerena da ih netko cijelo vrijeme promatra i prati. K tome, od starta imamo dojam da su Charlie i Mina nešto više od prijatelja i poslovnih partnera jer se osjeća neka napetost između njih. Ono što je trebalo biti slavljenički vikend s ekstazijima, šetnjama po prekrasnoj prirodi, kupanjem u jacuzziju i uživanju u svježem zraku, ubrzo će se pretvoriti u nešto puno drukčije i zlokobnije. Kvartet koji je u početku djelovao jako blisko i kao da između njih ne postoji ništa što bi ih moglo razdvojiti, ubrzo će se pokazati samo kao fasada, a dugo skrivane tajne i ono što ih muči, a do sada se o tome šutjelo, počet će izlaziti na površinu. I to, naravno, neće biti najveći problem.

Fino su Franco i Swanberg i polako odlučili izgraditi ovu nepredvidivu priču koja će s vremenom iz psihološke drame / trilera prerasti u punokrvni horor. Čak i bez tih hororskih elemenata, "The Rental" bi jako dobro funkcionirao kao zanimljiva karakterna studija o četvero krajnje disfunkcionalnih ljudi prepunih tajni, kompleksa, koje će izaći na površinu tijekom produženog vikenda. I ta tranzicija iz drame / trilera u horor bila je iznimno dobra, fino razrađena i mudra, a definitivno se ne treba brinuti da je "The Rental" jedan od onih stereotipnih horora o skupini mladih koji su zaglavili u nekakvoj kolibi iz koje vreba zlo. Naravno da i ovaj film neće proći bez tog vrebajućeg zla, a Franco je na ideju za ovu priču došao iz nelagode koju je imao uvijek dok bi putem servisa poput Airbnb-a iznajmljivao nečiju kuću, vikendicu ili što već.

IMDB LINK 

Primjedbe