AMULET (2020,GBR) - 6,5/10

 


Romola Garai početkom stoljeća predstavila se kao obećavajuća mlada britanska glumica, koja se u međuvremenu baš i nije uspjela probiti u onu top glumačku klasu iako je imala dvije nominacije za Zlatni globus za nastupe u serijama "Emma" i "The Hour". Kako to često biva, odlučila se ona očito prebaciti na pisanje i režiju, a za svoj scenarističko - redateljski debi izabrala je ona žanr s kojim bih je vjerojatno posljednjim povezao - hororom. Ponajviše jer se kao glumica najviše pojavljivala u nekakvim viktorijanskim, period dramama, tipičnim britanskim proizvodima koji se štancaju na veliko. I nije "Amulet" tipični horor, najbolje bi se to moglo opisati kao mračnu art-house fantaziju premijerno prikazanu u ponoćnoj sekciji festivala u Sundanceu.

U središtu priče je nekadašnji vojnik iz neke istočnoeuropske zemlje koji je danas beskućnik u Londonu, a mjesto za smještaj u raspadajućoj kući pronaći će mu časna sestra koju je utjelovila veteranka britanskog filma Imelda Staunton. U toj raspadajućoj kući žive mlada žena i njena umiruća majka, no vojnik će ubrzo početi sumnjati da se kao podstanar ondje uvuklo i nešto neprirodno, mračno i zlo. S obzirom da je ovo horor, lako je za pretpostaviti da će se slutnje vojnika koji je nekoć bio student filozofije obistiniti. Naći će se on u velikim iskušenjima, a preko flešbekova ćemo postupno saznavati i njegovu priču iz prošlosti iz koje vuče osjećaj krivnje i istu grešku kao nekoć ne želi opet ponoviti.

I spada "Amulet" u krug onih nadrealnih, stiliziranih, psiholoških horora - drama u kojoj se velika pažnja ulaže u stvaranje nelagodne i jezive (creepy) atmosfere i ugođaja. Priča je tu dosta hermetična odnosno zatvorena, a nakon nekog vremena razvit će se i privlačnost između vojnika i psihički ne pretjerano stabilne žene, čudakinje koja praktički ne izlazi iz ove zlokuće. Ubrzo će nam postati jasno zašto ona ne pušta nikoga blizu svojoj umirućoj majci i postat će stvari vrlo brzo tu dosta uznemirujuće, ezoterične. Uspjela je Garai fino i polako izgraditi jako enigmatičnu i mračnu priču koja će eskalirati u finalu koje pomalo podsjeća na vizualno ludilo iz filmova talijanskog majstora Daria Argenta. Oni koji vole arty slow-burner horore, stilizirane i vizualne atmosferične filmove ne bi trebali previše pogriješiti s "Amulet". 

IMDB LINK 

Primjedbe