UTOPIA (2020,SAD) - 7,5/10


Nije se "Utopia" mogla pojaviti u bolje ili gore vrijeme, kako se uzme, a seriju koju je gotovo nemoguće žanrovski ukalupiti poznata američka književnica Gillian Flynn (Sharp Objects, Dark Places, Gone Girl) osmislila je prema istoimenoj britanskoj seriji koja se emitirala od 2013. do 2014. godine. Moram priznati da mi je britanski original koji je osmislio Dennis Kelly promaknuo, tako da američku inačicu nemam sa čime usporediti, no tajming za američku "Utopiju" nije mogao biti bolje pogođen. U središtu priče serije je epidemija koja će se proširiti Amerikom, no za razliku od recimo Soderberghove "Zaraze" za "Utopiju" je od početka očito da je najobičnija fikcija koja nema nimalo veze sa stvarnošću.

Slučajno se poklopilo da je ova serija svjetlo dana ugledala usred stvarne pandemije jer je odmah nakon snimanja filma "Gone Girl" David Fincher planirao producirati remake britanske "Utopije" i Flynn se bacila na pisanje scenarija. No, HBO je vrlo brzo ukinuo seriju i moralo je proći još nekoliko godina da snimanje konačno krene. Ovaj puta bez Finchera i bez HBO jer je "Utopia" snimljena za Amazon. Ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, trebala bi se ova priča rastegnuti na barem još jednu sezonu pošto nakon ovih osam epizoda nemamo zaključenje. Najveći problem kod "Utopije" imao sam što se nisam mogao odlučiti treba li ovu seriju shvatiti ozbiljno ili ne jer u trenucima sve to djeluje kao tipična light zafrkancija za mlađu publiku da bi vrlo brzo prerasla u nešto puno mračnije pa opet u krug.

Kreće sve tu zapravo dosta bezazleno. Nekolicina odraslih ljudi obožavatelji su kultnog underground stripa Distopije i sastaju se oni online kako bi pokušali dešifrirati neke hintove za koje smatraju da su ondje namjerno ostavljeni. Uvjereni su oni da se upravo u ovom stripu skriva tajna velike zavjere i da su u Distopiji skriveni odgovori na pitanja o budućoj epidemiji, a konačno će se svi oni po prvi puta naći i fizički na nekakvoj geekovskoj konvenciji. Ispostavit će se da se na istoj toj konvenciji održava licitacija za nastavak Distopije, odnosno Utopiju, strip za koji nisu ni znali da je napravljen. I ono što će krenuti kao naizgled bezazlena geekovska zafrkancija, vrlo brzo pretvorit će se u nešto puno mračnije i opasnije.

Ispostavit će se da oni nisu jedini koji se žele dokopati Utopije, a vrlo brzo shvatit će da je glavna junakinja stripa, Jessica Hyde (Sasha Lane) itekako stvarna. U njenom društvu nekolicina geekovskih prijatelja na sebe će tako preuzeti opasan zadatak spašavanja svijeta, a istovremeno će se naći na meti misteriozne tajne organizacije iza koje stoji znanstvenik i navodni filantrop dr. Kevin Christie (John Cusack). Iako načelno njegova kompanija pokušava pronaći cjepiva protiv raznih virusa i on tvrdi da želi spasiti svijet, priča je tu puno mračnija i gotovo pa ide u smjeru brojnih onih teorija zavjera koje smo posljednjih mjeseci mogli slušati recimo o Billu Gatesu.

Definitivno je "Utopia" serija koja ponajviše ide za tom sveopćom histerijom zbog raznih teorija zavjera i suludih priča o nekakvim tajnim organizacijama koje žele kontrolirati svijet. Iako sama ideja i osnovna premisa ove serije možda i izgleda kao predložak za neku uvrnutu komediju, ima tu jako puno nasija i neočekivanih okrutnosti koje mi nisu do kraja sjele uz načelno komičnu premisu Utopije. Cijela ideja o skupini geekova koja uz lik iz svog omiljenog stripa pokušava spasiti svijet od smrtonosne epidemije i od tajne organizacije u startu djeluje kao solidan predložak za seriju tipa "Stranger Things" za koju od prve scene znaš da je osmišljena kao lagana zajebancija uz koju se ne treba previše razmišljati. No, osim te osnovne premise nema tu puno razloga za smijeh i definitivno "Utopia" ne spada u kategoriju komedija, čak ni crnih komedija, jer događat će se ovdje neke jako, jako ružne stvari.

Baš iz tog razloga što se nije do kraja uspjela pomiriti gotovo standardna američka televizijska pitka, jednostavna i bezazlena zabava s nekim jako mračnim, povremeno potpuno neočekivanim i šokantnim nasiljem, nije mi "Utopia" do kraja sjela. Iako se bavi ova serija površno nekim opasnim i upozoravajućim temama, nekako sam je na kraju doživio kao pustolovno - akcijsku parodiju na sve te bujajuće teorije zavjere i malo toga sam ovdje mogao shvatiti ozbiljno. Svejedno, bila je "Utopia" serija prepuna uzbuđenja, dinamična, u rijetkim trenucima čak i duhovita, iako je to u pravilu sadržaj koji obično zaobilazim. 

IMDB LINK 

Primjedbe