WHERE DO WE GO NOW? (2011,LIB) - 8/10


Već više puta smo mogli čuti kako se ističe da su kojim slučajem žene kroz povijest, a i sadašnjost, više bile na vlasti i imale moć, imali bismo puno manje sukoba i ratova. Spada to pitanje u red onih što bi bilo kad bi bilo i odgovor na to pitanje nikada nećemo dobiti iako smo u povijesti imali primjere vladarica poput Habsburgovke Marije Terezije, britanske kraljice Viktorije, ruske carice Katarine Velike, koje nisu bile ništa manje militantnije i ratobornije od svojih muških kolega suverena. Da bi svijet bio puno bolje mjesto da su na vodećim pozicijama žene zasigurno misli možda i vodeća filmašica arapskog svijeta, Libanonka Nadine Labaki, sa čijim su se stvaralaštvom mnogi upoznali preko čudesnog "Capernauma", koji joj je donio nominaciju za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, kao i nagradu žirija u Cannesu. Ujedno je "Capernaum" najprofitabilniji bliskoistični film svih vremena i sa 68 milijuna dolara zarade u svjetskim kinima najprofitabilniji film na arapskom jeziku.

 

Srušio je "Capernaum" s prvog mjesta te vječne liste prethodni film ove vrsne libanonske autorice, antiratnu humornu dramu "Where Do We Go Now?", kojom se ova redateljica, scenaristica i glumica etablirala kao vodeće ime arapskog filmskog svijeta. Labaki je u filmu koji je također premijeru imao u Cannesu (samo ne u glavnom programu, već u sekciji Un certain regard), gdje je zbog svoje univerzalne antiratne i humanističke poruke dobio nagradu ekumenskog žirija, odglumila i glavnu ulogu, a priču je smjestila u izolirano fiktivno selo u libanonskoj provinciji u kojem u podjednakom broju žive muslimani i kršćani. S obzirom da je selo okruženo minskim poljima od silnihprijašnjih ratova, do njega se može tek uskim kozjim putem. Kako se u zemlji ponovno počinju pojavljivati religijske trzavice i država je ponovno na rubu građanskog rata, situaciju su u svoje ruke uzele seoske žene, koje su sabotirale sve radio-stanice i uništile jedini televizor.

 

Kad situacija i u selu počne ponovno eskalirati međureligijskim trzavicama i kada dođe do otvorenih sukoba između kršćana i muslimana, seoske žene pronaći će nova rješenja kako sačuvati mir i selo. Snimila je Labaki ovu poetičnu, ali i provokativnu antiratnu humornu dramu s nevjerojatnim stilom i mjerom, sjajno balansirajući između komedije i tragedije. Ujedno je ovo i film sa snažnom porukom nade i vjere da ratom i sukobima devastirano društvo ima šanse za uspjeh i mir.

IMDB LINK 

Primjedbe