ANTIGONE (2019,KAN) - 7/10


 

Frankofona kanadska filmašica Sophie Deraspe snimila je modernu verziju poznate Sofoklove tragedije "Antigone". Umjesto u starogrčkoj Tebi, radnja se ovaj puta odvija u današnjem Montrealu, a Antigona (debitantica Naheema Ricci) je srednjoškolka koja se odlučila žrtvovati za svoga brata. Jednako koliko i lektirna tragedija, Deraspe je na snimanje ovog filma motivirao i slučaj iz Montreala iz 2008. godine, kada su policajci na parkiralištu ustrijelili 18-godišnjeg imigranta iz Hondurasa. Istovjetna sudbina zadesit će i Antigoninog starijeg brata Eteokla, dok će njen drugi brat Polinik završiti u zatvoru jer je napao policajce kad mu je brat ustrijeljen pred očima. Baš kao heroina iz Sofoklove tragedije, i ova će Antigona ono što smatra obiteljskom dužnosti i obvezom pretpostaviti vlastitoj dobrobiti i pokušat će izbaviti brata.

S obzirom da se cijela ova priča ipak događa u sadašnjosti, a ne prije nekih tri tisuće godina kao Sofoklova tragedija, veliku ulogu u cijeloj ovoj priči imat će i društvene mreže. Ubrzo će Antigonin čin potpuno polarizirati javnost i postat će ona svojevrsna heroina mlađih generacija, svojevrsni simbol otpora, hrabrosti i smjelosti i mnogi će se solidarizirati s njom. Funkcionira ova moderna kanadska "Antigona" kao provokativna socijalna krimi drama koja se bavi brojnim aktualnim temama kao što su policijsko nasilje, problemi imigracije, nesposobnost prilagodbe mladih, generacijski jaz između mladih i starih te poimanja prava i pravde. Jer ono što će Antigona učiniti po pravu i po zakonima svakako nije dopustivo, no ova perspektivna i talentirana maturantica koja je upravo dobila stipendiju za daljnje školovanje, uvjerena je da je njeno samožrtvovanje pravedno i da drugu opciju nije imala u zaštiti svoje obitelji.

Inače, iako nije eksplicitno rečeno, cijela obitelj Hipponome (mislim da i ovo prezime ima neke veze s grčkom mitologijom) u Kanadu je doselila iz Alžira dok su i najmlađa Antigona i njena sestra i braća još bili djeca. Stigli su oni tamo s bakom Meni pošto su im noć prije polaska ubijeni roditelji, a sa svojom obiteljskom tragedijom Antigona će cijeli svoj razred pa i gledatelje upoznati kroz zadaćnicu koja će joj i donijeti stipendiju. Iako praktički cijeli život oni borave u Kanadi, nitko od njih nema državljanstvo, već samo stalni boravak i zbog toga Poliniku prijeti deportacija i to ne samo zbog napada na policajce, već i stoga što su i on i brat mu, ispostavit će se, bili članovi lokalnih bandi.

Iako nije baš da se najbolje sjećam Sofoklove "Antigone", koja je, ako me pamćenje dobro služi, čak i bila u obaveznoj lektiri u gimnazijskom programu u mom vrijeme, nije se Deraspe čvrsto držala klasične i originalne priče. Više joj je lik Antigone i cijela njena situacija kroz prizmu građanskog neposluha, sukoba nečeg što bismo nazvali prirodnim zakonima s pravnim instrumentima, ljubavi i obveze prema obitelji, poslužio kao motiv za modernu priču koju vrlo lako mogu prepoznati i oni koji nikad nisu čuli za antičku Grčku. Dobila je "Antigona" nagradu za najbolji kanadski film na festivalu u Torontu, kao i pet nagrada u izboru za kanadski film godine (među njima i one za najbolji film, a Ricci za najbolju glavnu glumicu).

IMDB LINK 

Primjedbe