THE BURNT ORANGE HERESY (2019,GBR) - 6,5/10


 

Premijerno je ovaj misteriozni neo-noir koji je po istoimenom romanu Charlesa Willeforda iz 1971. godine napisao još jedan pisac, Scott Smith (najpoznatiji po romanima "The Simple Plan" i "Ruins" koje je sam i adaptirao u scenarije za filmove), a režirao Talijan prvenstveno poznat po snimanju reklama i videospotova Giuseppe Capotoldi, prikazan u nekom od popratnih programa festivala u Veneciji. I obećavala je ova priča o umjetnosti, percepciji umjetnosti i subjektivnom osjećaju koliko koje umjetničko djelo vrijedi i može vrijediti, dosta u startu, no na kraju je sve to ispalo dosta konfuzno, a druga polovica filma nije uspjela nastaviti u istom ritmu kao prva dionica. Mislim da je ovo i prvi film u kojem sam u naslovnoj roli vidio danskog glumca Claesa Banga nakon odličnog Östlundovog "Squarea", a opet je Bang tu lik koji živi od umjetnosti.

Njegov James Figueras je umjetnički kritičar koji je od malena sanjao da će jednom postati slavni slikar. Na njegovu žalost, još na fakultetu mu je profesorica rekla da bi mu bilo pametnije da se ostavi slikanja jer teško da će uspjeti i primi se kritike i pisanja jer mu to bolje ide, a šarmantnog i rječitog Jamesa upoznajemo kako drži predavanje o varljivosti umjetnosti, lakoći kojom se nekoga može uvjeriti u apsolutnu vrijednost nečega što ne vrijedi apsolutno ništa. Na tom predavanju pojavit će se i misteriozna plavuša, elegantna Berenice Hollis (Elizabeth Debicki kao da je stvorena za uloge noirovskih femme-fatale teško čitljivih namjera i motivacija) s kojom će James ubrzo završiti u krevetu, a potom će je povesti i na zadatak koji mu je povjerio pomalo dijabolični trgovac umjetninama Joseph Casidy (Mick Jagger u prvoj filmskoj ulozi nakon punih 18 godina).

Casidy je Jamesu povjerio zadatak da od tajanstvenog slikara danas duboko u osamdesetim godinama Jeromea Debneyja (Donald Sutherland), ukrade jedinu sliku koju je ovaj napravio u posljednjih pedesetak godina. Nakon što je tijekom studentskih prosvjeda u Parizu 1968. godine Debney spalio sve što je napravio, potpuno se povukao iz javnosti i prestao se baviti slikarstvom, a glasine da je nakon punih pola stoljeća napravio nešto novo, izazvale su pravu senzaciju u umjetničkim krugovima. No, vlastita pohlepa, nesigurnost, kompleski, paranoja kod Jamesa će izazvati potpuni kaos i cijela ova akcija će se oteti potpuno izvan kontrole. Bolesna ambicija i očaj natjerat će Jamesa na ono što u normalnoj situaciji nikada ne bi napravio. Nudi ovaj triler i dosta iznenađenja, potpuno neočekivanih situacija, no definitivno je ova priča imala puno više potencijala od onog što je na kraju isporučeno, posebno nakon izvanrednog starta i uvoda filma. 

IMDB LINK 

Primjedbe