A DIVISAO (2020,BRA) - 6,5/10




 

Vjerujem da je mnogima u dobrom sjećanju ostao legendarni brazilski krimić "Tropa de elite", kasnije i nastavak, a tematikom na oba kultna filma Josea Padilhe podsjeća i ovaj akcijski krimić kojeg je napisao i režirao Vicente Amorim. Naravno da po kvaliteti ovi filmovi ne mogu stati u istu rečenicu, no "A Divisao" ili "Divizija" definitivno bi mogao biti film po ukusu onih koji vole solidnu akciju. Radnja se ovdje zbiva 1997. godine kada je Rio de Janeiro zapljusnula prava epidemija otmica. U kratkom roku nestale su ondje valjda stotine ljudi, otkupnine su se plaćale na veliko, a leševi su samo nicali kao gljive poslije kiše. Naravno da je u cijelu tu priču morala biti umiješana ne samo policija, već je išlo to i puno više prema nekim visokim strukturama, a u ovoj filmskoj priči situacija će se oteti kontroli kada banditi otmu kćer utjecajnog političara.

Ne treba pogađati da je situacija posve drukčija kada banditi iz favela otmu nekog prosječnog tipa od one kada nestane 16-godišnja kćer tipa kojem se predviđa da bi jednog dana mogao postati predsjednik države. Kako bi se riješio ovaj zločin, policija će osnovati posebni protuotmičarski tim kojem će se na čelu naći jedan od onih pravovjernih policajaca koji se trudi raditi sve po pravilima (iako mu nije problem ubijati i mučiti sumnjivce), a njegov prvi pomoćnik postat će policajac koji ima svoje metode. Zbog tih metoda on i njegovi pajdaši su već pod istragom unutarnje kontrole, no zahvaljujući istim tim metodama Juliano Santigao ima najbolje informacije iz kriminalnog podzemlja.

Krenut će tako ovdje posebna policijska brigada pod vodstvom dva tipa koji se baš i ne podnose u bespoštedni lov na otmičare, a jasno da će se vrlo brzo ispostaviti da političarevu kćer nije oteo baš bilo tko, već se iza toga skrivaju neki puno opasniji interesi. Naravno da je i policija umiješana u sve to, a iako je cijela priča dosta predvidiva i sve je to već viđeno, bio je "A Divisao" na kraju ipak sasvim solidan akcić. Ako sam dobro primijetio, čini mi se da je uz ovaj film koji traje dobrih dva sata, snimljena i istoimena serija (ili je bilo obrnuto? zapravo nije ni važno). Ipak, od početka je očito da ovo nije jedna od onih top nadahnutih i vrhunskih brazilskih produkcija, već da je sve ovo snimano devedesetih zasigurno bi išlo izravno u videoteke. Svejedno, bila je ovo prava autentična brazilska priča s puno akcije i uzbuđenja. 

IMDB LINK 

Primjedbe