CHAMBERS (2019,SAD) - 6,5/10


"Chambers" je serija u kojoj pratimo priču tinejdžerice Sashe, kojoj će se nakon transplatacije srca početi događati neke jadno čudne stvari. Počet će ona doživljavati neobjašnjive vizije, kao da je sa srcem paralelno dobila i svijest djevojke koja je poginula gotovo istovremeno dok je ona preživjela umalo fatalni infarkt i čije srce je naslijedila. Kako će te košmarne i mračne vizije postajati sve češće, Sasha će pokušati dokučiti pod kojim okolnostima je preminula djevojka čije je srce dobila, a ispostavit će se da iza svega stoji nešto jako, jako ružno. Tako bi se, ukratko, mogao opisati sadržaj ove prerazvučene i često pretjerano melodramatične serije čija je radnja smještena u New Mexico. Nekako imam dojam da se cijela priča ovdje mogla sažeti i u manje od zaista nepotrebnih deset epizoda u koje je nabacano svega i svačega.

Mlada i ne pretjerano poznata glumica Leah Rachel, koja se potom posvetila pisanju i autorica je ove serije, kao da se potpuno zapetljala u cijeloj ovoj priči koja stalno pleše između drame, horora, fantazije i trilera. Bez obzira što pojedine epizode potpisuju i neki relativno poznati režiseri poput Alfonsa Gomeza - Rejona (Me and Earl and the Dying Girl, The Current War) ili Tija Westa (The Sacrament, The Inkeepers, The House of the Devil) i što se tu pojavljuju neki poznati glumci poput Ume Thurman, ostalo je sve tu dosta tanko. Svih tema i područja kojih se dotakla, ova serija kao da je samo malo zagrebala pa otišla dalje. U jednom trenutku "Chambers" se čini kao tinejdžerska serija, u drugom kao horor o paranormalnom i opsjednutosti, u trećem kao psihološka drama o podvojenoj ličnosti, u četvrtom kao obiteljska drama, a u petom kao mračna saga o nekim seksualnim kultovima.

I fabula je tu složena nekako eliptično i cijelo vrijeme sve se vrti oko dva sudbonosna događaja koja su se zbila iste noći. Trenutka kad je mlada indijanka Sasha koja živi s ujakom bivšim robijašem preživjela infarkt i kad joj je presađeno srce i trenutka u kojem je njena donorica Becky, tinejdžerica iz bogate i ugledne obitelji, izgubila život. Nakon što se Sasha oporavi od operacije u njen život počet će se gurati Beckyjni roditelji i to dosta nametljivo, a Sashi će od samog početka biti puno toga sumnjivo nešto oko smrti njene donorice. Kao da će ona imati istovremeno i osjećaj krivnje zbog toga što je netko morao izgubiti život da bi ona dobila novo srce, već i zato što će se početi uvlačiti u život koji kao da ne zaslužuje. Dok se do kraja cijela ova priča nekako rasplete i dok saznamo i više nego što nas je zanimalo i što nam je bilo potrebno, nekako će nam postati svejedno što se uopće dogodilo i bit ćemo sretni što je završilo.

IMDB LINK 

Primjedbe