CRAZY, NOT INSANE (2020,SAD) - 9/10


 

Američku psihijatricu Dorothy Otnow Lewis najjednostavnije bi se moglo opisati kao stvarnu mindhuntericu. Posvetila je ova žena život istraživanju psihe osoba koje su počinile najstrašnije zločine kako bi pokušala pronaći odgovor na pitanje zašto netko dok je bijesan ubija, a netko ne. Svoja dugogodišnja iskustva Lewis je podijelila s poznatim američkim istraživačkim dokumentaristom Alexom Gibneyjem, koji je snimio još jedan fascinantan dokumentarac. I nije "Crazy, Not Insane" jedan od onih brojnih true-crime dokumentaraca koji su posljednjih godina nevjerojatno popularni i koji se naveliko štancaju, već je glavno pitanje ovog filma što to motivira ubojice da čine stvari koje su normalnim ljudima nezamislive.

Tijekom svojih istraživanja Lewis je intervjuirala brojne serijske ubojice, među njima vjerojatno i najpoznatijeg serijskog ubojicu, Teda Bundyja, a njena misija bila je pokušaj shvaćanja kako funkcionira mozak takvih ljudi. Što se to mora dogoditi nekome u mozgu da je sposoban činiti takve užase i da li se netko tko će postati ubojica rađa kao takav ili ga na nešto slično navode traume i užasi koje je i sam pretrpio u životu. Lewis je danas žena u sedamdesetim godinama, a još od početka 80-ih godina prošlog stoljeća ona je pokušala progurati koncept podvojene ličnosti kod mnogih od tih ubojica. I podjednako je ovo zanimljiva i zastrašujuća dokumentarna priča pa se tako Lewis i prisjeća situacije kada ju je zvao Martin Scorsese i pitao postoji li mogućnost da Robert De Niro upozna nekog stvarnog ubojicu kako bi se što bolje pripremio za ulogu u "Rtu straha".

Uz intervjue s Lewis u sadašnjosti, film se najvećim dijelom sastoji od njenih arhivskih materijala i intervjua s ubojicama i sličnim manijacima koje je provodila kroz desetljeća. Otkrila je ona kako je većina tih tipova u djetinjstvu proživjela ne samo psihičke traume, već su mnogi od njih bili i fizički zlostavljani i na mozgu su im ostale trajne posljedice. Mnogi od tipova koje je intervjuirala zaista su frapantni primjeri podvojenih ličnosti, a jedan od njih koji je razvio alternativnu osobnost neodoljivo podsjeća na lik Normana Batesa iz "Psycha". Definitivno je ovo jedan od filmova koji ostavlja puno toga za razmišljanje, a koliko mi se čini glavna misija ove žene bila je pokazati da ljudi koji su očito mentalno bolesni i potpuno ludi, jednostavno ne bi smjeli biti osuđivani na smrtne kazne pošto jednostavno nisu mogli shvaćati ono što čine.   

IMDB LINK

Primjedbe