FRONTERA VERDE (2019,KOL) - 7/10


 

Činilo mi se u početku da bi "Frontera verde" ili "Green Frontier" mogao biti novi izdanak tipičnog latinoameričkog magijskog realizma, no ova osmodijelna mini - serija na kraju je ipak prešla u klasičnu fantaziju. Režijski je pečat "Frontera verde" udario poznati kolumbijski filmaš Ciro Guerra (El abrazo de la serpiente, Pajaros de verano), koji je ujedno i jedan od producenata, a baš kao i njegov najpoznatiji film, vodi nas ova priča duboko u amazonsku prašumu. Ali u današnjicu. Ondje će se zaputiti i mlada inspektorica iz prijestolnice Bogote, Helena Povedo, kako bi istražila seriju naizgled bizarnih ubojstava. Netko je duboko u džungli Amazonije ubio četiri pripadnice urođeničkih plemena koja baš i nemaju doticaja s civilizacijom, a vrlo brzo ispostavit će se da džungla skriva neke još puno mračnije tajne od ubojstava.

Osim urođenika, u džunglama se skrivaju i drvokradice, dileri, gerilci, misionarke, čak i potomci nacista, a paralelno s istragom ubojstava pratit ćemo i priču o paru indijanaca koji je uspio otkriti neke nadnaravne moći. Iako je okruženje Amazonije uvijek fantastična i poželjna scenografija, nije "Frontera verde" ipak krenula tragom "Abrazo de la serpiente" u misaonu, meditativnu i produhovljenu autohtonu amazonsku priču. Nije krenula ni u smjeru eksploatacijskog filma na tragu "Cannibal Holocausta" Ruggera Deodata iako je također u početku izgledalo da bi se moglo razgranati i u tom pravcu. Autori su se odlučili više prikloniti modernim serijskim anglo-američkim trendovima i odlučili su zaista nabacati tu svega i svačega. Tako će se ono što je u početku izgledalo kao murder mystery triler - krimić pretvoriti u fantaziju o potrazi za besmrtnosti.

I radnja se ovdje ne razvija linearno, već uz sadašnjost kada inspektorica pokušava razriješiti slučaj ubojstava, putujemo u prošlost ovog mjesta i saznajemo priču o dvoje indijanaca koji kao da uopće ne stare. Bit će to ujedno i priča o samospoznaji inspektorice za koju ćemo vrlo brzo saznati da se rodila na ovom misterioznom i pomalo okultnom mjestu, a u grad je preselila kao dijete nakon požara u kojem joj je stradala majka. Naravno da se ova serija bavi i standardnom problematikom uništavanja džungle i indijanskih plemena koja ondje žive stoljećima, a može se na cijelu ovu priču o potrazi za besmrtnošću gledati i kao na parabolu o pokušaju zaštite svog prirodnog habitusa.

Uvijek je u ovakvim pričama potegnuto i pitanje odnosa domorodaca i došljaka, tradicionalnog načina života prvih i modernosti i želje za napretkom i nametanja svog stila života ovih drugih onim prvima. Ispostavit će se da su indijanci koji kao da su otkrili tajnu besmrtnosti ujedno i čuvari prirodnog balansa, a kada netko ima sposobnosti poput njih, tada je lako za pretpostaviti da bi se njihove tajne htjeli dokopati mnogi i iskoristiti je za neke ne baš humanističke namjene. Imala je ova serija ipak puno više potencijala od onog što je na kraju isporučila i šteta što sama priča nije uspjela do kraja pratiti vizualnu upečatljivost koja je svakako jedan od najjačih aduta "Frontera verde". No, svejedno je i ovako ova kolumbijska serija bila sasvim korektan sadržaj koji bi mogao zadovoljiti ukus prosječnog serijskog konzumenta. 

IMDB LINK 

Primjedbe