LET HIM GO (2020,SAD) - 7/10

 

Za sve nas koji smo odrastali devedesetih godina, vjerojatno je pomalo čudno vidjeti Kevina Costnera i Diane Lane vidjeti u ulogama djeda i bake, no i to je očito još jedan od dokaza kako vrijeme nezaustavljivo prolazi. Nismo se ni okrenuli, a Costner se iz akcijskog junaka pretvorio u djeda, dok je nerijetko femme fatale iz filmova s kraja 80-ih ili 90-ih Diane Lane postala baka. Ovi djed i baka zaputit će se u mračno i opasno putovanje u ovom modernom westernu, krimi drami koja nas preko ruralne Montane vodi u još ruralniju Sjevernu Dakotu početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što im sin pogine, snaha umirovljenog šerifa Georgea Blackledgea (Costner) i njegove žene Margaret (Lane), udat će se za drugog čovjeka.

Ispostavit će se da je novi snahin muž nasilnik koji zlostavlja i nju i njenog sina, a Georgeovog i Margaretinog unuka, koji će ženu i posinka jednog dana samo pokupiti i odvesti ih u nepoznatom pravcu. George i Margaret, koji još nisu prežalili svog sina jedinca, krenut će u potragu za jedinim unukom. Pokazao se "Let Him Go" kao potpuno neočekivano mračna priča, realistična krimi drama prepuna iznenađenja, na trenutke iznimno nasilna i brutalna pošto će se ispostaviti da je njihovog unuka i snahu pod svoje uzela familija primitivnih rednecka koju vodi mater familias Blanche (Leslie Manville). Snimio je po istoimenom romanu Larryja Wilsona ovu mračnu krimi dramu nekadašnji modni kreator koji se u zadnje vrijeme prebacio na film, Thomas Bezucha.

Pomalo stilski "Let Him Go" podsjeća na recentne filmove Clinta Eastwooda, ne samo po okruženju, već i po načinju na koji postavlja priču. Nema tu puno okolišanja i već od starta nam je jasno kakvi su glavni likovi i kakvi su odnosi među njima. George je umirovljeni šerif koji je u životu prošao sve i svašta i nadao se da će bar stare dane provesti u miru s obitelji, no sudbina nije baš tako htjela. On je taj koji je itekako svjestan opasnosti u koje njega i njegovu ženu može dovesti ovo putovanje, kao što je i svjestan da unuk nije njihov i da njegova majka može s malim raditi što hoće. No, Margaret je ta koja inzistira da se zapute u nepoznato jer predosjeća da se nešto loše događa, a George je ne može pustiti samu. Bio je "Let Him Go" jedan od onih pomalo staromodnih, ali upečatljivih filmova koji se smjestio negdje na pola puta između obiteljske drame i revenge trilera.

IMDB LINK 

Primjedbe