PIECES OF A WOMAN (2020,SAD) - 7,5/10


 

Martha (Vanessa Kirby) i Sean (Shia LaBeouf) su naizgled skladan i sretan par čiji će se životi razletiti u komadiće nakon što njihovo dijete umre nekoliko minuta nakon poroda. Iz nekih nedokučivih razloga Martha je odlučila roditi kod kuće, ne u bolnici, a Sean je njenu odluku podržao. No, dijete se odlučilo roditi nešto prije nego što je bio planirani termin, očekivana primalja bila je na drugom zadatku i na porodu se pojavila druga babica (Molly Parker). Na kraju duge scene, dijete se rađa, no već koji trenutak kasnije, primalja shvaća da nešto ne valja i da je novorođenče poplavilo. Pozivaju hitnu pomoć, no bebi nema spasa, a vrlo brzo postat će nam jasno da spasa neće biti ni za vezu Marthe i Seana koji će se poslije ove tragedije početi sve više udaljavati jedno od drugoga, međusobno optuživati i boriti s krivnjom, predbacivanjem, čak i sramom.

Bio je "Pieces of Woman" i prvi film koji je u Americi snimio Mađar Kornel Mundruczo (White God, Jupiter's Moon) i to opet po scenariju svoje supruge Kate Weber. Ona je scenarij napisala po sličnoj tragediji koja se dogodila u njihovim životima, a nakon što je ova priča prvo zaživjela kao predstava, odlučili su snimiti i film. Kada im je mađarski HAVC odbio priču, zaputili su se oni u Ameriku, gdje su našli producente koji će financirati snimanje ove potresne i tužne priče kojoj je u centru pažnje Marthino raspadanje nakon smrti njene bebe. Upravo dijelovi filma u kojima pratimo Marthu su daleko najmoćniji i najupečatljiviji i pretvorit će se ona iz vesele i vedre osobe u destruktivku koja je bijesna na sve. U ženu koja se zbog osjećaja krivnje, tuge i boli jednostavno više ne snalazi i koja uništava odnose sa svim ljudima oko sebe, posebno sa Seanom i svojom majkom (Ellen Burstyn), jednom od onih mama koje vole gurati nos svuda i koje misle da znaju sve.

Kako će vrijeme prolaziti, tako će i razlike među ovim parom postajati sve očitije. Dok je Martha obrazovana i dolazi iz dobro stojeće obitelji, Sean je manualni radnik kojeg njena mama nikad nije voljela i uvijek je mislila da on nije dovoljno dobar za njenu kćer. On je tvrdoglavi tip koji često ne može kontrolirati svoje ponašanje, pomalo sirovi neotesanac čiji će pravi karakter posebno do izražaja doći nakon tragedije. Definitivno "Pieces of a Woman" nije bio jedan od onih filmova koji su ugodni za gledanje, no isto tako Weber i Mundruczo su hrabro obradili ovu pomalo tabu temu s kojom se ranije na kontroverzniji način bavio i Lars von Trier u "Antichristu". Dobro, dijete koje je izgubio par iz tog filma bilo je nešto starije, no pitanje je isto, a glasi kako uopće nastaviti živjeti nakon takve tragedije? Iako je i LaBeouf uvjerljiv u ulozi Seana, kao i veteranka Burstyn kao mama, snažnim i uvjerljivim nastupom malo poznata Kirby nosi cijelu ovu priču i njeno emocionalno putovanje koje će se rastegnuti na gotovo godinu dana od tragičnog događaja ono je što najviše drži cijelu priču. 

IMDB LINK 

Primjedbe