SOCIETY (1989,SAD) - 7/10


 

Iako ova pomalo trashy i campy horor komedija / satira teško može ući u rubriku klasika, svakako je "Society" jedan od onih filmova koji je s godinama dostigao kultni status. Režiser ovog filma Brian Yuzna filmsku je karijeru počeo kao producent filmova legendarnog horor majstora Stuarta Gordona s kojim je potkraj osamdesetih osmislio i priču za također kultnu SF komediju "Draga, smanjio sam djecu" koja je bila pravi hit i na kino blagajnama na prijelazu iz osamdesete u devedesete zaradila više od 200 milijuna dolara. Nakon što mu je u drugoj polovici osamdesetih nekoliko filmova propalo jer nije mogao naći redatelja, Yuzna se na kraju odlučio posvetiti režiji. Kako je kao producent Gordonovog "Re-Animatora" imao prava na snimanje nastavka, to je iskoristio kako bi osigurao novac za snimanje dva filma, a jedan od njih bio je i upravo "Society" po scenariju Woodyja Keitha i Ricka Frya.

Zainteresirao se Yuzna za taj projekt jer ga je podsjetio na još jedan nikad realizirani projekt na kojem su radili on i kreator "Aliena" Dan O'Bannon, a na kraju je Yuzna Keithov i Fryev scenarij podosta izmijenio iz gotovo klasičnog slashera u nešto posve drukčije. I definitivno je "Society" jedan od onih filmova daleko ispred svog vremena, koji bez obzira što izgleda kao tipični trashy film s kraja osamdesetih, ipak ima određeni šarm, duh i smisao. Netko od američkih kritičara je fino primijetio da je "Society" sve ono što nisu filmovi o Ferrisu Buelleru i slični filmovi za mlade koji su se snimali u to vrijeme iako u početku i stilski i tematski baš na takve filmove podsjeća.

U središtu priče je mladić po imenu Bill Whitney, maturant koji s roditeljima i sestrom živi u raskošnoj vili na Beverly Hillsu i posve je jasno da ova obitelj pripada društvenoj eliti. No, Bill se baš i ne uklapa u to društvo, nije baš omiljen među sličnim mladim bogatim snobovima koji ga nikada ne pozivaju na njihove zabave. Da se u tom društvu bogatih elitnih snobova, kojem pripadaju i njegovi roditelji i sestra, zaista događa nešto neobično, shvatit će kada dobije kazetu s jedne od njihovih zabava. Sve će postati još čudnije kada ga svi koji imaju i najmanju vezu s tim elitnim tajnim društvom pokušaju prikazati kao ludim, no Bill je odlučio do kraja razotkriti o čemu se tu radi. Definitivno je bio "Society" zanimljiv pokušaj društvene satire na to društvo elita koje ne prima one drukčije u svoje društvo, a uzelo si je za pravo postavljati pravila dok je na drugima da ih se drže.

Pretvorit će se "Society" u samoj završnici u urnebesni, nadrealni body horor, a finalnu scenu Yuzna je dobrim dijelom osmislio i prema vlastitim noćnim morama. Definitivno je ovaj film bio šok za mainstream publiku koja se vjerojatno navikla na nešto drukčija finala, a slobodno se može reći da je Yuzna uspio šokirati s ovim otkačenim miksom paranoje, crnog humora, satire i užasa u koje će se sve više pretvarati ova u početku naizgled tipična teen komedija s konca osamdesetih. Zanimljivo je kako je Yuzna neko vrijeme pokušavao snimiti i nastavak ovog filma, no i to je bio jedan od onih projekata koje nikada nije uspio realizirati. I dok je "Society" u Europi premijerno prikazan još 1989. godine, gdje je relativno brzo stekao kultni status, u Americi je na distribuciju morao čekati čak tri godine da bi zatim prošao dosta nezapaženo. 

IMDB LINK 

Primjedbe