A BRONX TALE (1993,SAD) - 7,5/10


 

Za svoj redateljski debi Robert De Niro je odabrao gangstersku coming of age dramu koju je napisao još jedan poznati glumac talijanskih korijena, Chazz Palminteri. "Priča iz Bronxa" tipična je priča o sicilijanskoj mafiji u New Yorku, priča u kakvima se kroz karijeru De Niro bogami fino naglumio i okruženje je to koje mu je iznimno poznato, a posve je očito i da je on u redateljskom smislu učenik Martina Scorsesea. Priča smješena u Bronx šezdesetih godina prošlog stoljeća neodoljivo podsjeća na filmove koje je snimao upravo Scorsese i tematski se nastavlja na djela kao što su "Goodfellas" iako je Palminteri radnju osmislio dobrim dijelom po vlastitom odrastanju u ovom njujorškom kvartu. "A Bronx Tale" je zapravo svoj život započela kao monodrama o dječaku, kasnije i mladiću Calogeru Anellu, koji je nakon susreta s mafijaškim šefom postao fasciniran tim svijetom.

Kao devetogodišnjak Calogero je bio svjedok likvidacije koju je nasred ulice počinio mafijaški boss Sonny, no odlučio je o tome šutjeti, a za uzvrat ga je boss uzeo pod svoje. Osam godina kasnije Calogero je mladić koji je na pola puta hoće li se prikloniti životu organiziranog kriminala koji ga privlači ili će poći putem poštenog, radnog i skromnog čovjeka i slijediti vrijednosti koje mu pokušava usaditi otac, vozač autobusa. Bavi se ovaj film i problemima rasizma u lokalnoj zajednici šezdesetih, no u središtu priče ipak je odrastanje dječaka / mladića ispred kojeg je izbor i koji je fasciniran (polu)svijetom mafije i organiziranog kriminala. Za mladog Calogera svijet tih mafijaša djeluje nevjerojatno privlačno, uzbudljivo i izazovno jer vidi da svi ti tipovi imaju što god požele, a ništa zapravo ne rade. S druge strane, tu je njegov otac koji je cijelog života pošteno radio, bio skroman i igrao po pravilima, a gotovo ništa nije uspio priskrbiti sebi i obitelji.

Stilski "Priča iz Bronxa" zaista i izgleda kao da ju je mogao režirati Scorsese i De Niro se potvrdio i kao talentiran režiser, a zanimljivo je kako je Palminteri imao i puno boljih ponuda za filmsku adaptaciju svoje monodrame. Razni producenti su mu nudili i milijun dolara, no on se odlučio prihvatiti De Nirovu ponudu te su zajedno krenuli raditi na prilagodbi drame u scenarij. Jedan od ključnih razloga zašto je Palminteri pristao baš na De Nirovu ponudu bio je taj što mu je ovaj obećao ulogu gangstera Sonyja, dok je za sebe De Niro uzeo ulogu Calogerova oca Lorenza, vozača autobusa. I bez obzira što je "A Bronx Tale" sasvim fina gangsterska drama, De Nirov redateljski debi ipak je barem za nijansu slabiji od najpoznatijih Scorseseovih filma kojima je u središtu pažnje sicilijanska Cosa Nostra. 

IMDB LINK 

Primjedbe