AUGUST: OSAGE COUNTY (2013,SAD) - 9/10


 

Ne znam kako sam ranije uspio propustiti ovu impresivnu američku tragikomediju, genijalnu obiteljsku humornu dramu snimljenu prema nagrađivanoj istoimenoj kazališnoj predstavi Tracyja Lettsa. Letts je jedan od onih ne pretjerano poznatih glumaca koje smo često posljednjih godina u filmovima mogli gledati u epizodnim ulogama, no zato je on daleko poznatiji kao kazališni glumac, posebno dramatičar. Prema njegovoj drami "Killer Joe" prije nekoliko godina istoimeni film je snimio legendarni William Friedkin, a prema drami "August: Osage County" za koju je dobio i Pulitzerovu nagradu, film je snimio John Wells.

Letts je sam napisao scenarij za priču koju je smjestio u poznato okruženje američke savezne države Oklahome u kojoj se rodio i odrastao. Radnja filma se događa u gradiću u Pawhuska u okrugu Osage, gdje će se za vrijeme kolovoških nesnosnih vrućina nakon nestanka pater familiasa skupiti čitava disfunkcionalna familija. Beverly Weston (Sam Shepard) bio je nekoć uspješan pjesnik, alkoholičar koji je jednostavno nestao nakon što je svojoj bolesnoj ženi Violet (Meryl Streep), zločestoj i jezičavoj ovisnici o tabletama osigurao kućnu pomoćnicu, Indijanku Johnnu. Zbog nestanka oca u obiteljskoj kući skupit će se praktički cijela familija, među njima i oni koji su godinama izbivali. Najstarija kćer Barbara (Julia Roberts) stigla je ondje s mužem Billom (Ewan McGregor) i 14-godišnjom kćeri Jean (Abigail Breslin).

Najmlađa kćer Karen (Juliette Lewis) stići će ondje sa zakašnjenjem s novim zaručnikom, ljigavim poduzetnikom iz Floride Steveom (Dermot Mulrenoy). Srednja kćer Ivy (Julianne Nicholson) jedina je ostala živjeti u blizini i u tajnoj je vezi sa svojim bratićem "Malim" Charlesom (Benedict Cumberbatch), a stići će ondje i Violetina sestra Mattie Fae (Margo Martindale) te njen muž "Veliki" Charles (Chris Cooper). Svi oni naći će se zajedno na okupu nakon tko zna koliko godina zbog nestanka čovjeka kojeg su svi podjednako voljeli i koji je sve njih zapravo nekako povezivao. No, nestanak muža kod Violet će početi izvlačiti ono najgore i vrlo brzo na površinu će početi izlaziti ne samo mnoge mračne obiteljske tajne, već će članovi ove obitelji konačno reći jedni drugima ono što su skrivali u sebi.

I bila je ovo zaista fantastična drama koju je Letts uspio sjajno prilagoditi za filmske potrebe, a da se ne izgubi ona autentičnost kazališne drame. I ne samo da je "August: Osage County" na tragu najpoznatijih i najsupješnijih američkih dramskih pisaca poput Tennessea Williamsa, Eugenea O'Neilla ili Arthura Millera, već kao da tu ima utjecaja slavnog ruskog dramatičara Antona Čehova. Baš kao što legendarno Čehovljevo pravilo kaže da ako je u prvom činu na zidu okačena puška, ona će najkasnije u trećem opaliti, tako je i ovdje od samog početka jasno da će situacija ovdje eskalirati i da će se tu zbiti zaista svašta.

S obzirom da je Wells uspio okupiti zaista impresivan glumački ansambl, jasno da kvaliteta cijele priče počiva i na uvjerljivim i kvalitetnim glumačkim izvedbama. Posebno se to, naravno, odnosi na Streep kao Violet (još jedna nominacija za Oscara, zar ste sumnjali!), ogorčenu pa i zločestu ženu koja je ponajviše svojim ponašanjem i karakterom uspjela otjerati sve oko sebe, a svoj karakter kao da je i prenijela na najstariju kćer. I Julia Roberts izvrsna je kao Barbara (nominacija za sporednu ulogu), najstarija kćer koja vjeruje da situaciju može držati pod kontrolom, no vrlo brzo postat će nam jasno da to nije ni izbliza tako. I ostatak glumačke ekipe je na očekivanom nivou i za "August: Osage County" moglo bi se slobodno reći da je to jedan od onih malih, gotovo skrivenih bisera moderne američke kinematografije i jedan od najboljih dokaza da za izvrstan film ne treba puno toga kada imaš takvu nultu točku kao što je bio Lettsov scenarij. Kada se tome, naravno, nadograde i vrsni glumci, tada je to u pravilu recept za sjajan film. 

IMDB LINK 

Primjedbe