BULLHEAD (2011,BEL) - 8,5/10


 

Pomalo iznenađujuće bila je ova belgijska krimi drama nominirana za Oscara, a ulogom u "Bikovoj glavi" posebno je pažnju na sebe skrenuo odlični belgijski glumac Matthias Schoenaerts, koji je potom zaredao niz odličnih uloga i u europskim i američkim filmovima. Bio je to i moćan debi za režisera Michaëla R. Roskama, koji se također kasnije okušao u Americi (The Drop), a potom je opet u Belgiji snimio romantičnu krimi dramu "Le fidele". U sva tri njegova filma glavne je uloge odigrao upravo Schoenaerts, koji je ovdje Jacky Vanmarsenille, mladi farmer iz Sint-Trudena, koji će se uvaliti u posao s kriminalnom organizacijom. Ta kriminana organizacija poznata kao hormonska mafija otkupljuje stoku, napumpava ih anaboličkim steroidima i hormonima rasta kako bi što prije narasla i potom takvo meso prodaje na tržištu hrane.

Ova skupina zapravo pod kontrolom drži cijelo belgijsko tržište mesa, a situacija će se dodatno zakomplicirati kada jedan od članova ove organizacije ubije policijskog inspektora koji im je bio na tragu. To ubojstvo pokrenut će cijelu seriju pogrešnih odluka i potpuno promašenih ideja, a nabildani, bijesni, usamljeni Jacky, koji je ovisan o sterodima, morat će se konfrontirati i s bolnim događajem iz vlastite prošlosti koji mu je obilježio život. Kroz flešbekove ćemo saznati da je Jacky još kao dječak ostao bez testisa, od kada je i počeo koristiti testosterone, kasnije i sterioide kako bi razvio odlike muškarca u pubertetu. Nesretni Jacky već tada se navukao na steroide, a zbog traume, ali i sramote, on se pretvorio u nevjerojatno bijesnog, iskompleksiranog, ogorčenog tipa koji sve probleme rješava nasiljem.

Susret s najboljim prijateljem iz djetinjstva, Diederikom (Jeroen Perceval) s kojim je u međuvremenu potpuno izgubio kontakt, dodatno će destabilizirati Jackyja i kao da će ga pogurnuti u još destruktivnije ponašanje. Ktome, pokazat će se da je Diederik policijski doušnik, a povučeni i kompleksirani Jacky nakon više od 20 godina skupit će hrabrosti i pokušati se približiti djevojci koja mu se sviđala kada je bio dječak i prema kojoj je razvio bolesnu opsesiju. Naravno da baš ništa neće dobro završiti u ovoj mračnoj krimi drami i impresivnoj karakternoj studiji o potpuno sjebanom tridesetineštogodišnjaku iz kojeg kao da isijavaju bol, bijes i ogorčenost.

Schoenaerts je ovom ulogom odradio zbilja impresivan posao jer iako je njegov Jacky šutljiv tip, već pri prvom susretu s njim jasno nam je da je to čovjek pun bijesa. Gotovo neprirodno nabildan, djeluje on kao da će u svakom trenutku iskočiti iz svoje kože i nekome otkinuti glavu, a velike napore on kao da mora koristiti samo da bi se iskontrolirao da to ne učini. Naravno da je to tip koji tjera strah u kosti apsolutno svima koje susretne, a kad vidimo što mu se dogodilo kad je imao nekih 12 ili 13 godina, postat će nam i sasvim jasno zbog čega se on pretvorio u takvog čovjeka. Svojim moćnim nastupom Schoenaerts zaista nosi cijelu ovu na kraju fino zaokruženu i upečatljivu mračnu i potresnu krimi dramu koja je svojedobno osvojila i glavnu nagradu na festivalu u Motovunu.

IMDB LINK 

Primjedbe