COUNTERPART (2017-19,SAD) - 8/10




 

Howard Silk (JK Simmons) je nižerangirani činovnik u UN-ovoj agenciji stacioniran u Berlinu. Već tridesetak godina on je na istoj poziciji i nikad nije uspio dočekati promaknuće, a životnu rutinu u njegovom životu prekinut će nesreća poslije koje će njegova žena Emily (Olivia Williams) ostati u komi. Još veće iznaneđenje bit će kad se pojavi njegov dvojnik kada ćemo shvatiti da već tridesetak godina postoje paralelni svijetovi koji su nastali nakon rascjepa sredinom osamdesetih. Da tako nešto postoji zna tek uzak krug ljudi koji su visoko rangirani u agenciji, a upravo ispod UN-ovog ureda u Berlinu nalazi se kontrolna točka i prijelaz između svijetova.

I dok je Howard s naše strane nižerangirani činovnik, ne pretjerano ambiciozan tip koji voli svoju ženu i pomalo uplašen tip koji nikad nije bio sposoban donositi neke važne odluke, Howard s druge strane je njegova sušta suprotnost. On je top špijun koji je stigao na drugu stranu kako bi pokušao spriječiti rat između dva svijeta koji su odlučili pokrenuti teroristi s njegove strane. Kako će vrijeme prolaziti u ovoj uzbudljivoj i dinamičnoj seriji postat će nam sve očitije ne samo razlike između dvaju paralelnih svjetova, već i kako je uopće došlo do rascjepa i što je to zapravo dovelo to tolikih razloga. Iako je osnovna premisa "Counterparta" zapravo klasični, pomalo matriksovski SF, postavio je kreator ove serije Justin Marks priču kao tipični hladnoratovski špijunski triler. Dakako da i samo okruženje odnosno Berlin koji je za vrijeme Hladnog rata bio podijeljen na istočni i zapadni ima tu veliku simboliku, a kada sama ideja da postoje dva paralelna svijeta gledatelju sjedne na mjesto i prihvati je, priča se ovdje razvija iznimno dobro i dinamično.

Okruženje je tu pravo noirovsko, sve je prepuno špijuna i spavača koji su s jedne strane upućeni na drugu i čekaju kada će dobiti mig da kreće konačni obračun. Da priča bude još aktualnija pobrinula se i misteriozna gripa koja je dvadesetak godina ranije nego što se odvija radnja serije, desetkovala stanovništvo paralelnog svijeta čije su vođe uvjerene da su im ga poslale kolege s druge strane prijelaza. Tako će se ovaj obični činovnik i sredovječni obiteljski čovjek naći u središtu špijunskih zavrzlama i priča za koje nije mogao ni sanjati da postoje, posebno kada se zamijeni sa svojim dvojnikom i nađe na drugoj strani.

I zaista se priča tu gradi jako dobro, malo po malo se otkriva pozadina o paralelnim svjetovima i ljudima koji ih nastanjuju kao i o načinima na koji funkcionira diplomacija između dva ista, a opet tako različita svijeta. Zapravo je šteta što je serija otkazana nakon dvije sezone odnosno ukupno 20 epizoda jer bilo je tu potencijala i za daljnji razvoj priče. Iako je "Counterpart" zapravo klasični hladnoratovski špijunski triler zamotan u esefovsku premisu na cijelu ovu priču može se gledati i kao na svojevrsnu socijalnu kritiku i parabolu na vrijeme Hladnog rata i svijeta koji je tada funkcionirao kao podijeljen na dva kao nožem presječena tabora. Na svijet stalne napetosti i stalnog osjećaja opasnosti i nesigurnosti u kojem je tek minimalni detalj potreban da situacija potpuno eskalira.  

IMDB LINK 

Primjedbe