EAT DRINK MAN WOMAN (1994,TAJ) - 8/10


 

Prije nego što ga je otkrila Amerika i prije nego što je počeo snimati i u Hollywoodu, Ang Lee pokazao se u rodnom Tajvanu, a i ovom romantičnom humornom dramom je nagovijestio koliko je izvrstan u slaganju višeslojnih priča. Iako je kasnije osvojio dva Oscara za režiju (Brokeback Mountain, Life of Pi), "Eat Drink Man Woman" bio je nominiran za Oscara i za Zlatni globus za najbolji strani film, a izabran je i za najbolji azijski film godine. Riječ je o naizgled tipičnoj gorko - slatkoj priči koja nas upoznaje sa životom u Tajvanu početkom devedesetih i to preko obitelji čiji je Pater familias vrsni kuhar, možda i najbolji na cijelom otoku.

Umirovljeni kuhar Chu je udovac koji tu i tamo zna uskočiti u pomoć bivšim kolegama u hotelu, a i dalje on uživa u pripremanju ručaka i večera za svoju obitelj i to je za njega prava svetkovina. S njim žive tri odrasle, ali neudane kćeri, koja će svaka na svoj način pomalo prkositi standardnim definicijama kineske kulture. Najstarija Jia-Jen je nastavnica kemije u srednjoj školi koja je utjehu u slomljenom srcu nakon prekida s dečkom još prije osam godina pronašla u kršćanstvu. Srednja Jia-Chen je uspješna poslovna žena koja radi u avionskoj kompaniji i koja je u vezi s tipom koji ne želi s njom ništa ozbiljno imati, a pomalo je ona ogorčena jer je od oca naslijedila dar i strast prema kuhanju, no otac joj nikad nije dozvolio da se time bavi. Najmlađa Jia-Ning je studentica koja povremeno radi u Fast Foodu i koja će se upustiti u vezu s dečkom svoje radne kolegice.

Svake nedjelje stari Chu priprema raskošne i bogate večere za svoje kćeri, a nedjeljna večera ujedno je i svojevrsni obiteljski sastanak na kojem kćeri ocu iznose neke novosti iz svojih života. Kako je Chu jedan od onih old school tradicionalnih roditelja, tako ga pokušavaju malo i prodrmati i nagnati da se počne prilagođavati vremenu. No, dok su kćeri uglavnom obuzete sobom i vlastitim problemima, neće one ni shvatiti da se nešto novo događa u životu njihovog oca, koji će im pripremiti jedno veliko iznenađenje. Uspio je Lee fantastično izgraditi sve ove glavne likove o kojima ćemo postupno saznavati neke detalje, a sve tri kćeri ubrzo će ući u, nazovimo to, tranzicijski period u svojim životima i svima njima počet će se događati promjene koje će ih izbaciti iz rutine.

Bit će tu zaista pregršt iznenađenja, a snimio je Lee šarmantnu i toplu priču o obiteljskim odnosima, koja je povremeno i duhovita i uz koju gledatelj definitivno postane gladan. Iako nisam neki poznavatelj kineske kuhinje, ono što stari Chu sprema u ovom filmu je čista perverzija i ta strast koja se osjeti u njemu kada priprema sve te delicije je očita. Jednom prilikom stari kolega s posla mu kaže da je on kuharski Beethoven, a bogami čovjek i nije daleko. Ni ne čudi zato da će se praktički sve najvažnije odluke u ovoj obitelji iznositi u krugu obiteljskog stola, a važnih odluka i bitnih promjena u životinim rutinama će biti na pregršt u ovoj toploj priči. 

IMDB LINK 

Primjedbe