EL PLAN (2019,ŠPA) - 7/10


 

Nastala je ova minimalistička humorna drama prema kazališnoj predstavi Ignasija Vidala, a na film ju je odlučio prebaciti dugometražni debitant Polo Menarguez. Praktički cijela priča ovdje se zbiva u stanu u radničkoj četvrti Madrida u kojem će se naći tri nezaposlena prijatelja kako bi nešto poduzeli, a kako sam naziv filma kaže, dečki imaju plan. U Pacovom (Antonio de la Torre) stanu naći će se tako Ramon (Chema del Barco koji je istu ulogu godinama glumio i u predstavi) i Andrade (Raul Arevalo), koji se upravo spremaju negdje krenuti, no stalno se događa nešto što ih sprječava u realizaciji tog njihovog misterioznog plana. Svi oni nekoć su radili zajedno, no otpušteni su prije nekoliko godina i od tada neuspješno traže posao, osjećaju se beskorisno, nezadovoljno i na teret svojim obiteljima.

Zahvaljujući odličnim dijalozima i jednako kvalitetnoj glumi sve trojice, vrlo brzo gledatelj počinje suosjećati s likovima, o kojima ćemo polako saznavati različite detalje. Paco je nervozan jer kasne s realizacijom plana, Andradeu se pokvario auto i sada moraju pronaći nekog drugog tko će ih odvesti, a on puši travu, dok najstariji Ramon otvara jedno pivo za drugim iako je tek jutro. Paco postaje sve nervozniji i djeluje cijela ova priča nevjerojatno zabavno, duhovito, iako često na rubu svađe. No, vrlo brzo situacija će se promijeniti kada jedna tajna postane otkrivena, no to će biti samo uvertira za finale od kojeg se ledi krv u žilama.

Do tog finala djeluje "El plan" kao tipična socijalna drama / komedija o trojici najboljih prijatelja koji zajednički provode vrijeme dok pokušavaju pronaći posao. No, finale definitivno mijenja percepciju cijele ove priče i nakon njega dobivamo potpunu drukčiju perspektivu o ovim ljudima i situaciji u kojoj su se zatekli. Osim egzistencijalnog, nezaposlenost skriva i veliko psihološko breme i nerijetko čini da se ljudi koji su bez posla i koji ne privređuju osjećaju potpuno beskorisno i bezvrijedno. Vidjet ćemo da se baš tako, kad se situacija zahukta i kada počnu padati ne samo teške riječi, već se i iznositi neki ružni detalji i tajne, osjećaju i ova tri prijatelja u filmu koji zapravo jako fino klizi i nevjerojatno je uzbudljiv i zanimljiv, bez obzira što tu imamo samo tri tipa koji razgovaraju u stanu. 

IMDB LINK 

Primjedbe