ENFORCEMENT / SHORTA (2020,DAN) - 7,5/10


 

Dan nakon što je u komi završio mladić arapskog porijekla i to za vrijeme dok je bio u pritvoru, dva policajca krenut će u rutinsku patrolu Kopenhagenom. Iako će nadređeni striktno reći Jensu (Simon Searsu), policajcu koji se drži pravila i Mikeu (Jacob Lohmann), bijesnom i ogorčenom krupnom policajcu koji i ne skriva da je rasist, da ne ulaze u problematični kvart Svalegarden u kojem uglavnom žive imigranti iz Azije i Afrike, oni će se zateći upravo ondje kada stigne vijest da je nesretni 19-godišnjak podlegao ozljedama. Iako nam je od početka jasno da Jens i Mike baš i nisu u najboljim odnosima, a šef je Jensu naglasio da naglog kolegu drži pod kontrolom, situacija će se vrlo brzo potpuno oteti kontroli. I to u trenucima kad je Mike ničim izazvan nasred ulice potpuno nepotrebno počeo maltretirati mladića arapskog porijekla Amosa kojeg su ondje zatekli.

Kako će se vijesti o smrti mladića u policijskom pritvoru početi širiti, stanovnici kvarta počet će izlaziti na ulice, a dvojica policajaca pretvorit će se u lovinu. Postat će im obojici jasno da neće tako lako izvući živu glavu iz ove prave džungle na asfaltu iz koje opasnost vreba sa svih strana, a Mikeovo ponašanje dodatno će iziritirati bijesne stanovnike Svalegardena koji će u njima dvojici pronaći krivce za sve ono loše što im se događa. Snimili su dugometražni debitanti Frederik Louis Hviid i Anders Olholm nevjerojatno uzbudljiv akcijski triler koji pomalo podsjeća na neke slične američke policijske trilere koje smo ranije imali priliku gledati (već u uvodnim scenama na pamet mi je pao "Training Day"), ali i na nedavni nagrađivani francuski "Les Miserables".

No, ta je tema ovaj puta preslikana u okruženje za koje vjerojatno i ne bismo pomislili da se ondje tako nešto događa i da u dobroj, mirnoj, uglađenoj Danskoj postoje kvartovi u koje je bolje ne zalaziti. Sjajno su Hviid i Olholm zaokružili ovu uvjerljivu adrenalinsku priču o policijskoj brutalnosti, rasnim tenzijama i socijalnim razlikama u uzbudljivi triler prepun akcije koji je podjednako i snažan društveni komentar. Pokazuje ovaj film da jednostavna rješenja ovdje ne postoje i da su svi problemi gusto isprepleteni i da je iz njih gotovo nemoguće naći izlaz, baš kao što će ovom dvojcu biti gotovo nemoguće pronaći izlaz iz labirinta nebodera i asfalta koji će se pretvoriti u ratnu zonu.

Kako saznajemo odmah na početku, originalni naziv filma odnosno Shorta je pogrdan naziv na arapskom za policajce, a baš kao što je cijela situacija komplicirana i nije crno - bijela, shvatit ćemo da su takva i dva glavna lika. Iako u početku Jens djeluje kao good cop, a Mike kao bad cop, vrlo brzo obojica će se naći u sivoj zoni te ćemo shvatiti da Mike baš i nije tako bezdušan kako se čini na prvu. Kao što će se Jensove moralne dileme, osjećaj za pravdu i poštenje početi pokazivati kao slabost i kao njegova slaba točka zbog koje bi obojica mogli stradati. U godinama kad se holivudski akcijski film pretvorio u budalasti lunapark u kojem se ozbiljnih i pametnih filmova poput ranije spomenutog "Training Daya" možemo samo prisjećati s nostalgijom, "Shorta" ili "Enforcement" je donio i pomalo duh onog starog, iskonskog akcijskog filma čak na tragu Johna Carpentera ili Waltera Hilla. Old school akcića, ali akcića potpuno u duhu s vremenom jer tema ovdje ne može biti aktualnija.

IMDB LINK

Primjedbe