GET SHORTY (2017-19,SAD) - 7,5/10




 

Po romanu legendarnog američkog pisca i majstora krimića Elmorea Leonarda, istoimeni je film još 1995. godine snimio Barry Sonnenfeld. U filmskoj verziji "Get Shorty" pratili smo priču gangstera iz Miamija koji se ubacio u biznis filmske produkcije u Los Angelesu, a u seriji koja se (za sada) rastegnula na tri sezone, isto je pošlo za rukom i gangsteru iz Nevade. No, za razliku od filma, serija koju je osmislio Davey Holmes, ima posve nove likove, nove okolnosti, a od originalnog sadržaja posudila je tek osnovnu premisu o gangsteru u filmskom biznisu i pomalo crnohumoran ton i duh. Iako "Get Shorty" nije jedna od onih serija koje će se dugo pamtiti, bio je to jedan onih guilty pleasure sadržaja, nevjerojatno zabavna, duhovita, ali i povremeno dosta nasilna priča.

Iako je činjenica da će se nakon nekog vremena priča tu pomalo početi vrtiti u krug i što ćemo gotovo cijelo vrijeme pratiti jedne te iste situacije, bilo je i više nego zanimljivo pratiti kako će se gangster koji želi postati producent izvlačiti iz svih tih nemogućih i nerijetko potpuno bedastih situacija. Taj gangster producent je Miles Daly (Chris O'Dowd), Irac koji radi za kriminalnu organizaciju iz Nevade. Ujedno je on i obiteljski čovjek i od žene i kćeri skriva svoje pravo zanimanje, no dijelom i zbog vlastite ambicije, dijelom zbog dobrobiti kćeri, pokušat će on promijeniti zvanje. Naravno da će produkcija holivudskog filma poslužiti i kao savršeni paravan za pranje lovca za ogranak meksičkog kartela koji vodi njegova šefica, groteskna mafijašica Amara De Escalones, koja me fizički podsjetila na latino verziju Anke Mrak Taritaš.

No, umjesto da za sobom u Nevadi ostavi sav taj kriminalni polusvijet, Miles i njegov kompanjon Louis Darnell (Sean Bridgers) cijelu kriminalnu scenu će povući u Los Angeles. Situacija će ondje postajati sve apsurdnija i svakim potezom Miles kao da će se sve dublje zakopavati, a pretvaranje scenarija kojeg su ukrali i sada se prave da ga je napisao smotani Louis, postat će za njega prava opsesija. Putem će Miles udružiti snage s producentom Rickom Moreweatherom (Ray Romano), čiji studio snima treš filmove, a koristeći potpuno nekonvencionalne metode, odnosno tipične mafijaške ucjene, iznude i prijetnje, činit će se da bi Miles zaista mogao uspjeti u svom novom poslu.

Gansgterskim metodama Miles će riješavati probleme koji će mu se nalaziti na putu, a iz epizode u epizodu, iz sezone u sezonu, problema će biti sve više i oni će biti sve veći i ozbiljniji. Baš ta potpuna apsurdnost cijele situacije i nerijetko potpuno pretjerivanje i inzistiranje na nezamislivim, potpuno suludim situacijama, ovaj puta je profunkcionirala jako dobro pa je "Get Shorty" podjednako i parodija na slične sadržaje o kriminalcima, koliko i filmskom biznisu. Djeluje sve tu potpuno groteskno, dobar dio likova sveden je na prave karikature, a iako će se često činiti da je Miles završio u slijepoj ulici i da nema šanse da se nastavi snimanje filma koje je započeo, uvijek će on pronaći neko rješenje. 

IMDB LINK 

Primjedbe