GLENGARRY GLEN ROSS (1992,SAD) - 9/10


 

Iako je ova kultna drama svojedobno podbacila na kino blagajnama uprihodivši nešto manje od budžeta koji je iznosio 12,5 milijuna dolara, uspio je "Glengarry Glen Ross" u međuvremenu dostići kultni status. I to ne samo iz razloga što je ovo jedna od najboljih adaptacija kazališnih predstava odnosno izvanredna adaptacija drame koja je 1984. godine Davidu Mametu donijela Pullitzerovu nagradu, već i zato što je redatelj James Foley ovdje okupio jednu od najboljih glumačkih postava svih vremena. I ne samo da su ovdje okupljeni redom maestralni glumci, već su svi oni u "Glengarry Glen Ross" dobili uloge u kojima se mogu razmahati do kraja i potvrditi svoj nevjerojatan talent.

Bez obzira što je jedinu nominaciju za Oscara ovdje zaslužio Al Pacinu za sporednu ulogu (iste godine Oscara je konačno dobio za glavnu ulogu i to za nastup u filmu "Miris žene" iako je nagrađen morao biti i puno prije), bez problema nominirani su mogli biti i Jack Lemmon, Ed Harris, Alec Baldwin, Alan Arkin, Jonathan Pryce ili Kevin Spacey. Posebno legendarni Jack Lemmon, fantastičan glumac koji se proslavio još pedesetih ulogama u čuvenim komedijama kao što su "Neki to vole vruće" ili "Apartman", no i u kasnijim desetljećima imao je on sjajnih izvedbi. U ovoj maestralnoj drami pratimo dva dana u životu četvorice trgovaca nekretninama koji će dodatno očajni postati kada njihova korporacija pošalje "trenera" da ih dodatno motivira. U roku tjedan dana najbolji od njih odnosno onaj koji naivcima uspije uvaliti najviše zemljišta i nekretnina u Floridi ili Arizoni koja im zapravo ne trebaju, dobit će Cadillaca. No, dvojica koja uspiju najmanje prodati bit će otpušteni.

Svi ti trgovci ionako su očajni i bijesni na svog šefa jer smatraju da imaju jako loše kontakte potencijalnih kupaca i praktički nikome koga kontaktiraju ne mogu uvaliti smeće koje inače uvaljuju. Jedina iznimnka je Ricky Roma (Pacino), koji upravo obrađuje novog kupca kojem se sprema uvaliti nekakvo bezvezno zemljište na drugom kraju Amerike. Svi ostali ne samo da su zavidni i bijesni na Romu, već su ogorčeni jer šef njihove poslovnice sjedi na kvalitetnim kontaktima koje im ne želi dati sve dok ne vidi koji će od njih preživjeti "čišćenje" u tih tjedan dana. Najstariji od njih, Shelley "The Machine" Levene (Lemmon) nekoć je bio najbolji uvaljivač sranja ljudima, koji je već duže vrijeme izvan forme, a na njegove performanse uz loše kontakte utječe i činjenica da mu je kćer teško bolesna. Levine je posebno bijesan zbog loših kontakata i pokušava šefa nagovoriti da mu proda bolje kontakte, a situacija će se dodatno zakomplicirati kada svi oni sljedećeg jutra stignu u ured i shvate da je netko provalio unutra. I ukrao vrhunske Glengarryjeve kontakte.

Uspio je Mamet izvanredno adaptirati svoju dramu i prilagoditi je filmskom platnu te su on i redatelj Foley gotovo savršeno uspjeli prenijeti klaustrofobičnu i pomalo demonsku prirodu originalnog kazališnog materijala na film. Od samog početka je jasno da ova priča nikako ne može završiti dobro, a Mamet je očito jako dobro znao o čemu piše jer je i sam u mladosti radio u sličnom uredu i morao se baviti prodajom. Zato mu je i bio jako dobar taj pijavički mentalitet tih ljudi vičnih uvaljivati drugima onog što im ne treba. Valjda se nitko neće uvrijediti, ali oduvijek sam prezirao takve tipove i uvijek su mi se gadili takvi prodajni agenti spremni bez imalo grižnje savjesti ljudima podvaljivati najveće gluposti. No, osim njihovih pijavičkih karaktera, sjajno je ovdje prikazana i njihova gotovo tragična sudbina koja bi se mogla opisati "prodaj ili umri".

Sjajno je kroz ove likove prikazana i karikatura tog pomalo darvinističkog mentaliteta zapadnog svijeta u kojima samo najjači opstaju, a za one koji nisu sposobni i kadri besramno lagati, varati i krasti, ne preostaje ništa bolje nego krepati na cesti. Tog meni užasavajućeg poretka koji se sastoji samo od prodaj, kupi i troši na ono što ti ne treba, podvaljuj, varaj, laži i misli samo na sebe. Iako je doslovno svaki od ovih likova prava moralna nakaza, koje je njihov posao s godinama pretvorio u prave Gollume, ljude potpuno izmijenjenih karaktera i beskrupulozne tipove sposobne bez ustručavanja lagati čovjeku u lice, najveći plus ovog filma je što su to sve potpuno zaokruženi likovi. Likovi koje na kraju nekako gledatelj može shvatiti iako prema njima i njegovom poslu gotovo pa mora osjećati samo neizmjerno gađenje i prijezir. 

IMDB LINK 

Primjedbe