GREAT EXPECTATIONS (1946,GBR) - 8/10


 

Bila je ovo možda i prva filmska adaptacija poznatog istoimenog romana Charlesa Dickensa iz 1861. godine. Roman "Velika očekivanja" kasnije je ekraniziran još nebrojeno puta, no verzija legendarnog britanskog režisera Davida Leana (Lawrence od Arabije) i dalje je nekako najpoznatija i najpriznatija. Dvije godine poslije "Great Expectations", Lean je snimio film po još jednoj poznatoj Dickensovoj knjizi, "Oliveru Twistu", a na ideju za ekranizaciju "Velikih očekivanja" došao je kada je koju godinu ranije u londonskom kazalištu pogledao istoimenu predstavu. Tu je predstavu na kazališne daske postavio poznati britanski glumac Alec Guinness, koji je i u filmskoj verziji ponovio ulogu najboljeg prijatelja glavnog junaka, Herberta Pocketa, dok je Martitia Hunt također ponovila ulogu gospođe Havisham.

Ipak, glavni junak ovog filma, baš kao i knjige, mladi je sirotan Phillip Pip Pirrip, koji je nakon smrti roditelja ostao živjeti sa starijom sestrom i njezinim mužem kovačem negdje u britanskoj provinciji. Dva događaja iz djetinjstva bitno će utjecati na kasniji život ovog mladića. Jedan od njih je pomoć bjeguncu iz zatvora Abelu Magwitchu kojem će spasiti život donijevši mu hranu i prepilivši okove, a drugi je susret s ekscentričnom bogatašicom iz susjedstva, gospođom Havisham. Nakon što ju je u mladosti ostavio muž, gđa Havisham se zarekla da neće napuštati svoju vilu i da ništa u njoj neće mijenjati u odnosu na trenutak kad se to dogodilo, a Pip (odraslog pipa utjelovio je John Mills) će ondje upoznati i djevojku koja će mu obilježiti cijeli život. Ta djevojka je prekrasna, ali okrutna koju godinu starija Estella (tinejdžericu je odglumila tada 17-godišnja Jean Simmons, a odraslu Valerie Hobson), koju je gđa Havisham posvojila dok je bila dijete, a ubrzo će se ona zaputiti u Pariz kako bi postala dama.

Nakon što navrši 21 godinu, odvjetnik gđe Havisham posjetit će Pipa i otkriti mu da se pojavio misteriozni dobročinitelj koji je odlučio pretvoriti ga u gospodina, jednog od onih mladića koji puno obećavaju, te mu platiti život u Londonu. Ubrzo će Pip i preseliti u London, pretpostavljajući da je ta misteriozna dobročiniteljica gđa Havisham, a ta iznenadna prilika poslužit će mu kao šansa da se ponovno poveže s fatalnom Estellom. I danas se Leanova "Velika očekivanja" smatraju jednom od najboljih i najuspješnijih ekranizacija nekog Dickensovog romana, a film je sveukupno bio nominiran za pet Oscara, među njima za najbolji film, režiju i scenarij. Na kraju je osvojio tek dvije utješne nagrade, za najbolju fotografiju i produkcijski dizajn, a u izboru Britanskog filmskog instituta Leanova "Velika očekivanja" svrstana su na peto mjesto najboljih britanskih filmova 20. stoljeća. 

IMDB LINK 

Primjedbe