LE MYSTERE HENRI PICK (2019,FRA) - 7/10


 

U Francuskoj vjerojatno ima više pisaca od onih koji čitaju knjige, kaže u jednom trenutku glavni protagonist ove lepršave i zabavne misteriozne humorne drame, književni kritičar Jean - Michele Roche (Fabrice Lucchini). On je jedini kojem će i više nego sumnjiva biti situacija oko najvećeg književnog hita, maestralnog romana za kojeg se ispostavilo da ga je napisao dvije godine ranije preminuli Henri Pick. Tip koji je cijeli život proveo u provincijskom mjestašcu u Bretanji gdje je imao pizzeriju i tip za kojeg njegova žena tvrdi da u životu nije pročitao niti jednu knjigu, a vrhunac pisanja za njega je bio popis za šoping. Odjednom je preko noći knjiga koju je pokojni Henri napisao postala najprodavanija knjiga u Francuskoj, a cijeli misterij dodatno je utjecao na prodaju i hvalospjeve.

Popularni i cijenjeni književni kritičar koji ima i svoju televizijsku emisiju vrlo brzo će postati nacionalni neprijatelj broj jedan jer će javno izraziti sumnju u nastanak i autorstvo ove knjige. Kada dobije otkaz zbog toga što je uvjeren da je to podvala, dodatno će se zainatiti i krenuti u istragu misterija Henrija Picka i njegove knjige. Ta će istraga početi u bizarnoj knjižnici u Bretonji u kojoj se skupljaju odbijeni i nikad objavljeni rukopisi u kojem je mlada urednica i otkrila Pickovo remek-djelo. U istragu će se uključiti i Pickova kćer Josephine, velika ljubiteljica književnosti, koja iako podsvjesno sumnja da je njen otac mogao napisati nešto tako dobro, želi i dalje vjerovati da je nešto takvo ipak moguće.

Film koji je napisao i režirao Remi Bezancon podjednako je intelektualistička misterija o književnoj sceni, društvena satira o senzacionalizmu i vremenu u kojem je forma puno bitnija od sadržaja. Podjednako je "Le Mystere Henri Pick" i simpatična komedija, kao što je podjednako i ozbiljna i duboka priča o tome što je sve netko spreman napraviti kako bi postigao uspjeh. Skriva ovaj film puno iznenađenja i ima u sebi pregršt onog tipičnog francuskog šarma, a podjednako o književnosti, ovo je film i o marketingu i o tome kako je danas najvažnije dobro zapakirati i prodati cijelu priču te kako je nerijetko šareni celofan važniji od onoga što je unutra. A najbolje od svega je što će se ispostaviti da je upravo Roche, koliko god mu to teško bilo priznati, najbolji instrument u stvaranju misterija oko knjige sa svojom istragom koja će se gotovo pretvoriti u križarsku misiju otkrivanja tajne tko se zaista skriva iza ovog literarnog remek-djela. 

IMDB LINK 

Primjedbe