LOST TRANSMISSIONS (2019,SAD) - 6,5/10


 

Iako smo poznatog britanskog glumca Simona Pegga (Shaun of the Dead, Hot Fuzz) nekako navikli gledati u komedijama, nema u ovom filmu previše razloga za smijeh. Pegg je tu Theo Ross, nekoć ugledni glazbeni producent i nekoć velika glazbena nada, kojem je na naplatu očito došla prekomjerna konzumacija sintetičkih droga u mladosti. Čvaknuo je Theo očito jedan trip previše i nije ga taj trip izgleda pustio još od sredine devedesetih kada je mentalno otišao i doživio živčani slom da bi mu potom bila dijagnosticirana paranoidna shizofrenija. I očito je Theo pod terapijom normalno funkcionirao, a vrlo brzo nakon što će ga upoznati, mlada pjesnikinja Hannah (Juno Temple) koja bi upravo trebala početi surađivati s velikom pop zvijezdom (Alexadra Daddario), shvatit će da je Theo u ozbiljnim problemima.

I dok će svi njegovi stari prijatelji dignuti ruke od njega i nakon dvadesetak godina muke više ne žele imati veze s njim i njegovim probijanjima i epizodama odustajanja od lijekova, Hannah mu je odlučila pomoći. No, to neće ići tako lako jer ne samo da je Theo utonuo u shizofrenijske deluzije i uvjeren je ne samo da ga proganjaju, već da je cijeli stvarni svijet iluzija, a da je ono što se zbiva u njegovoj bolesnoj glavi stvarnost. Uz to, nijedna psihijatrijska ustanova ga ne želi primiti pošto nije opasan za sebe i okolinu. Pratit ćemo tako ovdje dobrim dijelom jurcanje za Theom po Los Angelesu i njegove povremene izljeve genijalnosti koje će vrlo brzo zasjeniti totalno ludilo i kaotičnost.

Američka filmašica Katherine O'Brien koja je napisala scenarij i režirala "Lost Transmissions" prišla je ovoj ozbiljnoj temi itekako ozbiljno i snimljeno je sve to dosta realistično i s puno empatije prema mentalno bolesnom protagonistu. Kao da postavlja pitanje može li se uopće pomoći nekome tko si sam ne želi pomoći i tko si je sam najveći neprijatelj, ali i kako uopće pristupiti ovakvoj nimalo ugodnoj situaciji. Mentalne bolesti i dalje su dosta tabuizirane teme u današnjem društvima i to je nešto o čemu se previše ne govori, a iako je imao ovaj film određenih problema, bilo je to na kraju sasvim solidno. 

IMDB LINK 

Primjedbe