MOGUL MOWGLI (2020,GBR) - 7/10


 

Britanskom glumcu pakistanskog porijekla Rizu Ahmedu očito su se omilili filmovi u kojima glumi glazbenike čije će karijere i živote prekinuti neka bolest ili zdravstveno stanje. Tako je u jako dobrom "Sound of Metal" on bio bubnjar metal benda koji je iznenada ostao bez sluha, a u ovoj britanskoj indie drami koju je napisao zajedno s režiserom Bassam Tariq (mladi Amerikanac također pakistanskih korijena) on je mladi reper kojeg će zgrabiti nepoznata autoimuna bolest. I očito je da u "Mogul Mowgli" ima dosta osobnog, intimnog za Ahmeda jer on je mladi britansko - pakistanski reper Zed, koji je postao zvijezda na njujorškoj sceni i upravo se sprema za prvu veliku svjetsku turneju. Na preporuku djevojke Zed će kratko vrijeme uoči turneje provesti u Londonu s obitelji koju nije vidio godinama i od koje se prilično otuđio.

Susret s obitelji neće baš najbolje proći jer će se posvađati s ocem koji ne odobrava njegov životni put i izbor, a ubrzo će završiti u bolnici zbog misteriozne autoimune bolesti koja će ga prikovati za krevet. U tim neizvjesnim trenucima kad još ne zna hoće li se oporaviti do turneje, već i hoće li uopće proživjeti, Zed će proživljavati pravu krizu identiteta. Hvatat će ga tjeskoba, panika jer će istovremeno početi osjećati da je prodao svoju obitelj, tradiciju i korijene, no istovremeno on kao da sve to prezire i kao da je jedino htio živjeti svoj život onako kako hoće. Film je to o konfliktu kultura, tradicije s modernosti te očekivanjima u čovjeku koji je svjestan svojeg porijekla, ali ga je jednako kao porijeklo, oblikovala i činjenica da je rođen i odrastao u Engleskoj.

Više se on osjeća kao zapadnjak, nego Pakistanac, a nakon što krene terapija, Zed će početi doživljavati halucinacije i noćne more u kojima će se također sukobljavati ta dva pola. Također, liječnici će mu predložiti eksperimentalnu terapiju koja donosi rizik od neplodnosti, a s druge strane njegov otac i familija u bolnicu će početi dovoditi neke pakistanske nadriliječnike i šamane koji će ga pokušavati izliječiti nekim svojim drevnim metodama. Snimljen je "Mogul Mowgli" u modernom stilu, sirovo, a cijelu ovu priču opet svojom uvjerljivom i kvalitetnom izvedbom nosi sjajni Ahmed. Premijerno je ovaj film prikazan u Panorama sekciji festivala u Berlinu, gdje je dobio i nagradu kritike, a Ahmed u izboru za najbolji nezavisni britanski film ovaj puta nije nagrađen kao glumac, već kao debitant scenarist. I posve je očito da su u ovu ulogu i u ovu priču Ahmed i Tariq ugradili puno sebe i da ima tu dosta situacija koje su vjerojatno sami proživljavali (naravno, osim bolesti) noseći se s teretom koji nose njihovi identiteti i unutarnjim konfliktima porijekla i onoga što danas jesu. 

IMDB LINK 

Primjedbe